HEADS

Кредитні програми з генерації електроенергії для громадян та бізнесу

Кабінет міністрів України оголосив п’ять головних напрямків роботи в енергетичній сфері. Вони полягають у швидкому відновленні енергооб’єктів, їхньому захисті, зокрема, шляхом збільшення систем ППО, розвитку децентралізованої енергосистеми, збільшенні імпорту електроенергії з Європи до 2,2 ГВт та залученні коштів та обладнання від партнерів.

У межах цих заходів передбачено програми підтримки для населення та бізнесу, які вже діють або запрацюють найближчим часом. Серед них:

Безвідсоткові кредити для громадян на сонячні панелі та вітрові установки до 10 кВт потужності. Кредит до 480 000 грн на 10 років без застави, під 0% річних.
Компенсація співвласникам житла 1 млн грн на сонячні панелі та 2 млн грн на теплові насоси за програмою «ГрінДІМ». Це покриває до 70% вартості проєкту. Також Урядом напрацьовано рішення про кредитування ОСББ на суму до 5 млн грн.


Кредити «5-7-9» для малого та середнього бізнесу на встановлення газових електрогенераційних установок. До 150 млн грн на термін до 10 років під 5-9% з кредитними «канікулами» 6-12 місяців. На прифронтових територіях діятимуть більш вигідні пільгові умови.


Кредитування великого бізнесу на 5-7 років з процентною ставкою 14-16% для розбудови альтернативної генерації.


Звільнення енергообладнання від ввізного мита та ПДВ. У Верховній Раді України зареєстровані відповідні зміни до законодавства. Норми діятимуть для громадян і бізнесу до початку 2026 року.


Скорочення термінів отримання технічних умов на приєднання до електромереж з 10 до 2 днів, зменшення кількості документів з 7 до 2, зниження до 1 місяця терміну надання послуги приєднання до газорозподільчої системи, відсутність потреби проходження процедури відведення землі та оцінки впливу на довкілля.


Запуск «гарячої лінії» та сайту з інформацією про нові можливості.

Увесь комплекс заходів почне діяти не пізніше 25 липня 2024 року.

Ми вже писали про те, що Уряд запускає Єдину державну електронну систему дозвільних документів для бізнесу.

Юлія Ревака
Юлія Ревака
Редактор | Понад 10 років досвіду в гуманітарній сфері. З 2022 року працювала редактором на сайті ТочкаФан. З червня 2024 - редактор HMH.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Нове на сайті

Більше по темі