HEADS

Уряд запускає Єдину державну електронну систему дозвільних документів для бізнесу

Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про запуск експериментального проєкту із запровадження Єдиної державної електронної системи дозвільних документів — єДозвіл. Ініціатива передбачає цифровізацію повного циклу процедур видачі дозвільних документів для підприємців, що має на меті спростити роботу та зменшити корупційні ризики.

Завдяки цьому ІТ-інструменту підприємці, які долучаться до проєкту, матимуть можливість, зокрема:

подавати заяви та відповідні документи в електронній формі на отримання, відновлення, зупинення чи анулювання ліцензій, розширення чи звуження господарської діяльності;
інформувати про зміни в документах та відомостях, які долучалися до заяви;
створювати та подавати декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці;
отримувати інформацію про стан чи результати розгляду електронних документів;
сплачувати за надання адмінпослуг;
скаржитись на дії (бездіяльність) органу ліцензування щодо порушення ним вимог законодавства у сфері ліцензування.

Подані в єДозвіл заяви та документи автоматично перевірятимуться засобами електронної системи за спеціальним алгоритмом. За результатами перевірки система визначить рівень ризику та обере тип процедури реєстрації електронних документів. Якщо ризик визначено як низький, реєстрація відбувається автоматично. В іншому випадку, до перевірки поданої інформації долучаються представники відповідних державних органів. Рішення про видачу ліцензії вони мають ухвалити протягом 10 днів.

На першому етапі проєкту для бізнесу будуть доступні п’ять послуг, перелік яких поступово доповнюватиметься. Це ліцензії на провадження господарської діяльності з туроператорської діяльності, на провадження господарської діяльності з ветеринарної практики, на провадження господарської діяльності з обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, на провадження освітньої діяльності за рівнем дошкільної освіти, а також декларація відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці.

Першою наприкінці липня через єДозвіл можна буде подати декларацію з охорони праці. У вересні планується запустити послугу з отримання ліцензії на ветеринарну діяльність. Інші послуги заплановано запустити з жовтня 2024 року.

єДозвіл взаємодіятиме з електронними інформаційно-комунікаційними системами  держорганів, а замовлення послуг буде здійснюватися через Єдиний державний вебпортал електронних послуг. Отже, від бізнесу не вимагатимуть документи, які містяться в цих системах.

Ми вже писали, що Уряд виділив ₴2,4 мільярда на відновлення доріг.

Юлія Ревака
Юлія Ревака
Редактор | Понад 10 років досвіду в гуманітарній сфері. З 2022 року працювала редактором на сайті ТочкаФан. З червня 2024 - редактор HMH.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Нове на сайті

Більше по темі