HEADS

В Україні офіційно можна стати посмертним донором органів

В Україні офіційно можна стати посмертним донором органів. Для цього за життя потрібно написати відповідну згоду, – повідомляє Урядовий портал.

Із січня 2024 року трансплантація органів та кісткового мозку фінансується Національною службою здоров’я України (НСЗУ) в межах Програми медичних гарантій. Держава забезпечує як лабораторний, так і післяопераційний супровід пацієнтів.

Для того щоб стати донором потрібно подати письмову заяву про свою згоду або незгоду з посмертним донорством. Її можна написати трансплант-координатору у будь-якій лікарні. Знайти найближчий до вас заклад можна за посиланням. Після цього вашу заяву внесуть до Єдиної державної інформаційної системи трансплантації (ЄДІСТ). Зверніть увагу, ця інформація є закритою і стає доступною лише у разі, якщо людині діагностували смерть мозку.

Кожна людина має право змінювати своє рішення щодо донорства. Кількість заяв, які вносяться до ЄДІСТ, необмежена. Остання заява є вирішальною і скасовує усі попередні.

Проте таке донорство має певні обмеження. Посмертним донором не можуть бути діти-сироти та діти, позбавлені батьківского піклування, люди, визнані недієздатними, загиблі внаслідок бойових дій, а також ті, чия особистість невстановлена.

Сьогодні стартувала реєстрація на Український молодіжний форум 2024.

Юлія Ревака
Юлія Ревака
Редактор | Понад 10 років досвіду в гуманітарній сфері. З 2022 року працювала редактором на сайті ТочкаФан. З червня 2024 - редактор HMH.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Нове на сайті

Більше по темі