HEADS

Відкриття ринку землі в Україні: основні показники за три роки функціонування

1 липня 2024 року минуло три роки, відколи в Україні запрацював ринок землі. У 2021 році було відновлено права власності українців на землю, відкривши можливості вільного продажу та купівлі земельних ділянок сільськогосподарського призначення для фізичних осіб, які є громадянами України. З 1 січня 2024 року ринок землі було відкрито і для юридичних осіб. Ці кроки стали важливим джерелом надходжень для економічного зміцнення України, – повідомляє потрал БізесДія.

За даними Київської школи економіки, капіталізація ринку сільськогосподарських земель в Україні зросла на понад 202,5 млрд грн. Земля набула нової справедливої цінності та стала джерелом добробуту в першу чергу для сільських громад.
Починаючи з жовтня 2021 року, надання комунальних земель в оренду відбувається відкрито і доступно для всіх через електронні аукціони на платформі Prozorro.Продажі. Відтоді в оренду успішно передано 7 918 земельних ділянок комунальної власності, що приносить громадам щорічно 594,2 млн грн доходу.


Частка доходів місцевих бюджетів від обігу та використання земель у сукупних податкових надходженнях громад досягла 15%. При цьому доходи громад від обігу сільськогосподарських земель поступово зростають: так за I квартал 2024 року до бюджетів громад надійшло понад 14 млрд грн податкових надходжень, що на 21% більше порівняно з аналогічним періодом 2023 року.


З 1 січня 2024 року доступ до ринку земель отримали юридичні особи. Станом на травень 2024 року вони становлять 20% усіх учасників земельного ринку. Застава землі стала інструментом для залучення інвестицій, відтак Національний банк України підвищив ліквідність землі з 0,35 до 0,5%.

Станом на кінець травня 2024 року в обігу перебувало 1,34% від загальної площі усіх сільгоспземель в Україні, що відповідає загальноєвропейським стандартам та демонструє стабільність ринку.

Ми вже повідомляли, що цими днями було завершено проект виплат грошової допомоги для евакуйованих з Донеччини.

Юлія Ревака
Юлія Ревака
Редактор | Понад 10 років досвіду в гуманітарній сфері. З 2022 року працювала редактором на сайті ТочкаФан. З червня 2024 - редактор HMH.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Нове на сайті

Більше по темі