HEADS

Масовий мор на Чернігівщині: з річок вилучили майже 30 тонн риби

З річок Сейм та Десна на Чернігівщині протягом місяця було вилучено 28 137 кілограмів мертвої риби, повідомляє Суспільне.

Причиною масової загибелі фахівці називають забруднення водойм цукровою патокою, що потрапила до річок зі скидами Тьоткінського цукрового заводу, розташованого в Курській області Росії.

Читайте також: У річці Десна змінився характер забруднення: органічні речовини виявлені за 38 км від Чернігова

За словами Сергія Жука, начальника Державної екологічної інспекції в області, це перший випадок такого забруднення на Чернігівщині. Екологи вже підрахували збитки, завдані довкіллю, які наразі становлять понад 338 мільйонів гривень.

Нова хвиля забруднення з річки Сейм вже досягла Десни в районі села Велике Устя Сосницької громади. Хоча масового мору риби поки що не спостерігається, фахівці відзначають збільшення хімічного споживання кисню у воді, що свідчить про погіршення стану річки. Це означає, що вода поглинає більше кисню, і його стає менше, ніж потрібно для нормального функціонування водної екосистеми.

Наразі ситуація перебуває під контролем екологів, які проводять постійний моніторинг стану води у річках Сейм та Десна.

Читайте також: Ситуація на річках: стабілізація на Десні, повторне забруднення на Сеймі
Юлія Ревака
Юлія Ревака
Редактор | Понад 10 років досвіду в гуманітарній сфері. З 2022 року працювала редактором на сайті ТочкаФан. З червня 2024 - редактор HMH.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Нове на сайті

Більше по темі