HEADS

Що значить “відключення світла за чергами”: роз’яснення від Укренерго

Новий підхід до графіків відключення світла передбачає, що “Укренерго” щодня оголошує про обсяг відключень та, зокрема, скільки черг вимикатимуть одночасно у кожній області. Це технічна інформація для обленерго. Але українцям слід розуміти: що більше черг – то більше годин без світла буде у вказану добу.

Споживачі кожної області поділені на 6 черг. Черга – це група споживачів та бізнесу, які споживають певну кількість мегават. Споживання в різних обсягах, що відрізняються від обсягу споживання критичної інфраструктури, та кількість промислових підприємств, які імпортують понад 80% обсягу свого споживання, – повідомляється у роз’ясненнях від Укренерго.

Скільки часу засовувати у всіх регіонах одночасно – шукає Диспетчерський центр “Укренерго” для компенсації дефіциту енергії в системі. Яка тривалість черги, який час відключити саме зараз – приймає рішення обленерго в кожному регіоні.

Умовно, 1 черга графіків – 4 години обмеження на добу, 2 черги – 8 годин обмеження на добу, 3 черги – 12 годин обмеження на добу, 4 черги – більше 12 годин обмеження на добу. Але як отримати розподіл на це навантаження – розраховують обленерго та формують відповідні графіки для кожного регіону.

Інформацію про те, який у вас графік погодинних відключень – дивіться на офіційних сайтах обленерго у вашій області та м. Києві, на їхніх майданчиках у соцмережах.

Головна причина застосування графіків погодинних відключень – наслідки восьми ракетних та дронових ударів на українських електростанціях, які росіяни здійснили з початку цього року. Втрати української енергосистеми перевищують 9 ГВт потужності. Ця потужність еквівалентна споживанню в пікові роки влітку Нідерландів або Фінляндії.

На дефіцит потужності в системі також впливає підвищене споживання через літню спеку. Коли за графіком повертається світло, будь ласка, не вмикайте потужні електроприлади одночасно. За можливості обмежте використання кондиціонерів.

Нещодавно ми повідомляли, що Грінпіс відкрив офіційне представництво в Україні.

Юлія Ревака
Юлія Ревака
Редактор | Понад 10 років досвіду в гуманітарній сфері. З 2022 року працювала редактором на сайті ТочкаФан. З червня 2024 - редактор HMH.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Нове на сайті

Більше по темі