HEADS

У деокупованому селі на Київщині благодійники відновили бібліотеку

У деокупованому селі Рудницьке на Київщині відновили бібліотеку. Проєкт реалізували завдяки грантовому конкурсу на підтримку раннього відновлення на звільнених територіях, який адмініструється ІСАР “ЄДНАННЯ” за підтримки Фонду “Партнерство за сильну Україну”, Проєкт фінансується країнами-партнерами у співпраці з Фондом “МХП-Громаді”, який має на меті комплексний розвиток громад, зокрема тих, які постраждали внаслідок бойових дій.

У 2022 році село Рудницьке окупували російські військові. Під час відходу спалили місцеву школу, пошкодили бібліотеку, обстріляли низку інших об’єктів інфраструктури, знищили та пошкодили приватні будинки місцевих мешканців.

“Коли відійшли окупаційні війська, ми допомагали з відновленням деяких будинків. І зрозуміли, що окупанти жили в школі. Школа вже не підлягає відновленню. Відповідно був запит від мешканців громади на те, щоб зробити простір, в якому б вони могли все-таки отримувати деякі освітні послуги і розвиватися. Завдячуючи ІСАР “Єднанню”, Фонду “Партнерство за сильну Україну” і “МХП-Громаді” ми тепер маємо тут гарну бібліотеку, в якій є і ноутбуки, за якими всі відвідувачі можуть працювати чи навчатися, і якісна українська література, і перші презентації книг. Завдяки спільним зусиллям перетворюємо Рудницьке на село, в якому хочеться жити”, – коментує Олександр Пахолюк, директор Благодійного фонду “МХП-Громаді”.

Команда “МХП-Громаді” на запит місцевого населення підготувала грант на відновлення бібліотеки й отримала фінансування від донорів. Відновлення бібліотеки зайняло майже 6 місяців.

Наразі фонд бібліотеки налічує понад 1 тисячу видань. Проте книг потрібно значно більше, адже повноцінний бібліотечний фонд – це понад 5-6 тисяч назв для такого населеного пункту, стверджує завідувачка бібліотеки-філіалу в с. Рудницьке Наталія Василенко.

На відкритті бібліотеки відбулася презентація книги “Піддубний. Перемоги й непрощена любов до України” за участю співавтора – Сергія Смаглюка. Також благодійники планують організувати влітку ще 3-5 заходів для місцевих мешканців – презентації книг, літературні читання, вечори поезії.

Марта Синовіцька
Марта Синовіцька
Журналістка | Навчалася в КНУ ім. Тараса Шевченка, ІФ, спеціальність "Літературно-мистецька аналітика". У журналістиці з 2020 року. Починала редактором управлінських видань МЦФЕР-Україна. Згодом працювала редактором Департаменту інформації УГКЦ. З липня 2024 року - журналістка Humanitarian Media Hub.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Нове на сайті

Більше по темі