HEADS

Своєчасна виплата пенсій для 10 мільйонів українців: аудит підтверджує стабільність ПФУ під час війни

Рахункова палата України завершила аудит Пенсійного фонду України (ПФУ), який підтвердив, що в умовах війни та обмежених ресурсів Уряду країни вдалося забезпечити стабільність роботи пенсійної системи.

Читайте також: Оформлення житлової субсидії: чи потрібно йти до Пенсійного фонду?

Своєчасні виплати пенсій

Аудит показав, що було здійснено своєчасну виплату пенсій для понад 10 мільйонів пенсіонерів, а також проведено заплановані перерахунки. Це стало можливим завдяки фінансуванню від Проекту РЕАСЕ, зокрема, уряду США, які надали можливість відшкодувати майже половину видатків на виплату пенсій, а також повністю виконати зобов’язання державного бюджету перед ПФУ на суму 12,7 млрд доларів.

Поліпшення системи контролю

Рахункова палата також відзначила позитивні зміни у системі контролю за пенсійними виплатами. Нові механізми верифікації допомогли значно зменшити ризики переплат і нецільового використання коштів.

Виявлені проблеми

Під час аудиту було виявлено фактори, які обтяжують бюджет ПФУ. Серед них недосконалість законодавства щодо пенсійного забезпечення деяких категорій пенсіонерів, осіб, що проживають у зонах радіоактивного забруднення, та людей з інвалідністю. Це призводить до подання судових позовів за необґрунтованими підвищеннями пенсій.

Реакція Мінсоцполітики

Міністерство соціальної політики України висловило подяку Рахунковій палаті за проведення аудиту, який не лише оцінює результати роботи уряду, а й окреслює проблеми, над якими вже ведеться активна робота. Рекомендації, надані в ході аудиту, стануть важливим інструментом для підвищення ефективності системи та зміцнення стійкості ПФУ в умовах кризових явищ.

Інформація про аудит

Аудит тривав з лютого по вересень 2024 року відповідно до Міжнародних стандартів вищих органів аудиту (ISSAI). У рамках аудиту було проаналізовано нормативно-правове забезпечення, фінансові показники діяльності ПФУ за 2021-2024 роки, ефективність управління ресурсами та рівень взаємодії з Міністерством фінансів та Мінсоцполітики. Мета аудиту полягала у виявленні ризиків та слабких місць, що можуть вплинути на стійкість ПФУ, а також у розробці рекомендацій для підвищення стійкості пенсійної системи в умовах воєнного стану.

Юлія Ревака
Юлія Ревака
Редактор | Понад 10 років досвіду в гуманітарній сфері. З 2022 року працювала редактором на сайті ТочкаФан. З червня 2024 - редактор HMH.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Нове на сайті

Більше по темі