HEADS

Епідсезон 2024/25: 118 670 українців захворіли на ГРВІ, грип та COVID-19 за тиждень, епідпоріг залишився в межах норми

За даними Міністерства охорони здоров’я України, за минулий тиждень (з 14 по 20 жовтня) на ГРВІ, грип та COVID-19 захворіло 118 670 людей, серед яких 74 069 — діти до 17 років. Серед госпіталізованих 2 673 пацієнтів, з них 1 664 — діти. Усі вони отримали необхідну медичну допомогу та перебувають під наглядом лікарів.

Читайте також: Вакцинація в Україні: Де знайти інструкції та важливу інформацію

Зокрема, серед пацієнтів, які потребували стаціонарного лікування, 410 хворих мали діагноз COVID-19, з яких 52 — діти. Найбільша кількість випадків COVID-19 була зареєстрована в Черкаській, Кіровоградській та Сумській областях.

Загальна захворюваність

З початку епідсезону (з 30 вересня до 20 жовтня) в Україні перехворіло 351 729 осіб на ГРВІ, грип та COVID-19. За цей період не зареєстровано летальних випадків внаслідок ускладнень грипу, проте було зафіксовано 31 летальний випадок COVID-19 серед дорослих, усі померлі не отримували профілактичних щеплень проти коронавірусної інфекції протягом останніх 12 місяців.

Вакцинація — ключ до профілактики

Медики наголошують, що найефективнішою профілактикою COVID-19 та грипу є щорічна вакцинація, особливо для осіб із групи ризику. Вакцинація проти грипу не захищає від COVID-19 і навпаки, але щеплення можна робити в один день або з рекомендованим інтервалом. Щеплення проти COVID-19 залишаються безкоштовними для населення, використовуються омікрон-специфічні вакцини Comirnaty від Pfizer для дорослих і дітей.

Рекомендації для груп ризику

Вакцинація проти грипу є особливо важливою, адже важкі форми захворювання можуть призводити до серйозних ускладнень, таких як ураження серця, легенів та нирок. Вакцина не входить до переліку безкоштовних щеплень, але її рекомендують усім, хто працює в місцях масового скупчення людей (медпрацівники, правоохоронці, вчителі), а також вагітним, пацієнтам із хронічними захворюваннями, дітям до 5 років та людям старше 60 років.

Доступність вакцин

Вакцини проти грипу, вироблені у Франції та Південній Кореї, доступні в аптеках з початку жовтня. Вони сертифіковані та пройшли державний контроль якості. Станом на 20 жовтня проти грипу вакцинувалися 31 566 українців.

Крім того, триває вакцинальна кампанія для медиків, в рамках якої до 1 жовтня в усі області було розподілено 30 тисяч доз вакцини проти грипу. Станом на 20 жовтня профілактичні щеплення отримали 17 956 медичних працівників.

Висновок

З огляду на зростаючу захворюваність, вакцинація залишається важливим заходом для захисту здоров’я населення. Закликаємо усіх звертатися до сімейних лікарів для отримання інформації та проведення щеплень.

Юлія Ревака
Юлія Ревака
Редактор | Понад 10 років досвіду в гуманітарній сфері. З 2022 року працювала редактором на сайті ТочкаФан. З червня 2024 - редактор HMH.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Нове на сайті

Більше по темі