HEADS

Україна отримає 1,1 млрд доларів США від МВФ: завершено п’ятий перегляд програми EFF

Виконавча рада Міжнародного валютного фонду (МВФ) завершила п’ятий перегляд програми в рамках Механізму розширеного фінансування для України (EFF). Керівництво МВФ відзначило значний прогрес української сторони у виконанні умов програми. Це вперше в історії співпраці з МВФ, коли Україна успішно пройшла п’ять переглядів фінансової програми.

Виконані зобов’язання

Україна виконала всі структурні маяки, заплановані до п’ятого перегляду, а також два зобов’язання достроково. Загалом було виконано п’ять зобов’язань:

  1. Розробка методології оцінки ефективності податкових пільг.
  2. Прийняття нового закону про Бюро економічної безпеки.
  3. Визначення основних публічних компаній, які серйозно постраждали від війни, та підготовка аналізу потенційних витрат.
  4. Ухвалення змін до Митного кодексу відповідно до міжнародних практик (достроково).
  5. Прийняття урядової постанови для управління публічними інвестиціями (достроково).

Загалом Україна виконала 28 структурних маяків у межах програми EFF, з яких 19 стосуються фіскальної сфери.

Значення програми EFF

“Програма EFF є найрезультативнішою для України у контексті кількості успішних переглядів. Це демонструє готовність України впроваджувати зміни навіть в умовах війни”, — зазначив Міністр фінансів України Сергій Марченко. Він також підкреслив, що співпраця з МВФ є важливою для підтримки фіскальної та монетарної стабільності.

Наступні кроки

Успішний перегляд відкриває Україні шлях до отримання траншу обсягом близько 1,1 млрд доларів США найближчим часом. Також було оптимізовано графік траншів на 2025 рік, що дозволить залучити більше коштів до державного бюджету.

Нагадаємо, що до Державного бюджету України вже надійшло п’ять траншів в рамках програми EFF на загальну суму близько 7,6 млрд доларів США, з яких приблизно 3,1 млрд доларів у 2024 році. Програма передбачає 5,4 млрд доларів США бюджетної допомоги Україні в 2024 році.

31 березня 2023 року Виконавча рада МВФ затвердила чотирирічну програму EFF для України з фінансуванням близько 15,6 млрд доларів США. Програма є частиною пакету міжнародної підтримки України, що становить близько 151 млрд доларів США на 2023-2027 роки.

Юлія Ревака
Юлія Ревака
Редактор | Понад 10 років досвіду в гуманітарній сфері. З 2022 року працювала редактором на сайті ТочкаФан. З червня 2024 - редактор HMH.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Нове на сайті

Більше по темі