HEADS

Військові дії в України: екологічні наслідки та заклики

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час конференції у Гельсінкі, присвяченій екологічній безпеці, зазначив, що війна росії спричинила масштабні екологічні руйнування, які призвели до безпрецедентного забруднення довкілля та знищення біорізноманіття як в Україні, так і в світі.

Основні проблеми

За оцінками, збитки українським екосистемам становлять близько 65 мільярдів доларів. Третина українських лісів постраждала, а 20% природоохоронних територій — від війни. Через знищення Каховської ГЕС загинуло майже 10 тисяч гектарів водно-болотних угідь. Також 35% біорізноманіття Європи, яким володіє Україна, знаходиться під загрозою.

Читайте також: Україна на порозі кліматичної кризи: спека, посухи, повені та загроза екосистем

Важливість спільних дій

Шмигаль підкреслив, що важливо обговорити спільні кроки для покращення екологічної безпеки. Він закликав до узгодження стратегії з відстеження екологічних наслідків війни, збору відгуків від міжнародних партнерів і притягнення росії до відповідальності за екологічні злочини.

Висновок

Екологічна безпека є критично важливою для економічного і соціального розвитку України. Денис Шмигаль наголосив на необхідності знайти ресурси для захисту і відновлення природи, яка постраждала внаслідок війни, і подякував Фінляндії та іншим країнам за підтримку в цьому процесі.

Юлія Ревака
Юлія Ревака
Редактор | Понад 10 років досвіду в гуманітарній сфері. З 2022 року працювала редактором на сайті ТочкаФан. З червня 2024 - редактор HMH.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Нове на сайті

Більше по темі