HEADS

В рамках програми “Medevac” на лікування за кордон було евакуйовано більше 5 тисяч українців

Медична евакуація постраждалих українців до клінік Європи та світу здійснюється майже щотижня з моменту початку повномасштабної війни. За цей час вдалося евакуювати понад 5,000 українців спеціалізованим медичним транспортом.

Евакуаційні рейси організовані у співпраці Міністерства охорони здоров’я України та Єврокомісії за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я, урядів європейських країн та багатьох партнерів. Ці рейси є абсолютно безкоштовними для пацієнтів, оскільки всі витрати на дороге лікування покривають уряди країн-партнерок програми “Medevac”.

Читайте також: Кампанія з “наздоганяючої” вакцинації проти дифтерії та кашлюка триває

Медичні заклади майже 30 країн, зокрема Німеччина, Норвегія, Нідерланди, Данія, Франція, Швеція та Австрія, надають допомогу українським пацієнтам. До закордонних клінік направляють як дітей, так і дорослих, які постраждали від обстрілів, пацієнтів з новоутвореннями, рідкісними хворобами та військових. Серед евакуйованих — 735 дітей з онкологічними захворюваннями.

Лікарі направляють пацієнтів на лікування за кордон на підставі чітких критеріїв. Вони готують необхідні документи для евакуації, включаючи виписку з медичної карти (форма №027/о), дві згоди на обробку персональних даних, а для військовослужбовців — висновок про необхідність лікування за кордоном.

Зараз функціонує кілька маршрутів медичної евакуації, зокрема:

  • Через обласний департамент охорони здоров’я.
  • Шляхом подання особистої заявки через сайт МОЗ у розділі «Громадянам».
  • Для військовослужбовців — через командування Медичних сил України.

Тривалість лікування є індивідуальною та залежить від стану здоров’я пацієнта, динаміки відновлення та прогресу лікування.

Детальну інформацію про особливості надання медичної допомоги постраждалим українцям за кордоном можна знайти на офіційному сайті МОЗ.

Юлія Ревака
Юлія Ревака
Редактор | Понад 10 років досвіду в гуманітарній сфері. З 2022 року працювала редактором на сайті ТочкаФан. З червня 2024 - редактор HMH.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Нове на сайті

Більше по темі