HEADS

Робоча група підтримала вилучення обов’язкового переведення медзакладів на казначейські рахунки з держбюджету на 2025 рік

Робоча група Комітету з питань бюджету підтримала вилучення норми про обов’язкове переведення медичних закладів на казначейські рахунки з проєкту державного бюджету на 2025 рік. Ми вже писали, що ця норма могла спричинити серйозні проблеми в системі охорони здоров’я, викликавши затримки у виплатах заробітних плат медикам та у закупівлях ліків, що могло призвести до того, що тисячі пацієнтів залишилися б без лікування.

Читайте також: МОЗ України затвердив перелік хвороб для лікування медичним канабісом

Водночас у проєкті залишено пункт про моніторинг великих залишків на рахунках лікарень і вирішення питання їх подальшого використання. Це позитивний крок, оскільки деякі медичні заклади дійсно накопичують значні кошти, не використовуючи їх для поліпшення умов лікування пацієнтів. У таких установах доцільно запровадити суворіші механізми контролю.

Проте це лише проміжна перемога. Остаточне рішення має бути ухвалене під час голосування комітету. Пацієнтська спільнота закликає Комітет Верховної Ради України з питань бюджету підтримати правку 797, що стосується вилучення норми про переведення всіх медичних закладів на казначейські рахунки, і не допустити відкату медреформи.

Юлія Ревака
Юлія Ревака
Редактор | Понад 10 років досвіду в гуманітарній сфері. З 2022 року працювала редактором на сайті ТочкаФан. З червня 2024 - редактор HMH.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Нове на сайті

Більше по темі