HEADS

Додаткова фінансова підтримка українців на оплату житлово-комунальних послуг у зимовий період

З настанням холодів витрати українців на житлово-комунальні послуги зростають, і питання оплати опалення стає особливо актуальним. У минулому році для родин, які обігрівають свої домівки дровами чи вугіллям, була забезпечена додаткова грошова підтримка завдяки спільному проекту Уряду України та міжнародних партнерів.

У рамках проекту, реалізованого Міністерством соціальної політики, розмір фінансової допомоги для тих, хто використовує вугілля або дрова, зріс у кілька разів. Минулого року близько 460 тис. домогосподарств отримали кошти на придбання твердого пального на загальну суму 3,3 млрд грн.

Читайте також: Новий підхід до визначення інвалідності в Україні: що пропонують в МОЗ

Цього року, за підтримки Агентства ООН у справах біженців (УВКБ ООН), Міністерство соціальної політики ініціювало продовження надання додаткової підтримки. Це дозволить покрити більшу частину витрат домогосподарств на придбання твердого пального.

15 жовтня Уряд ухвалив відповідну постанову, яка дозволить близько 500 тис. домогосподарствам, що отримують пільги та житлові субсидії, отримати виплату у значно збільшеному розмірі. Розмір допомоги буде розраховуватися індивідуально залежно від рівня доходів домогосподарства і може сягнути до 21 тис. грн.

Читайте також: Уповноважений представляє інтереси неповнолітньої дитини в суді: унікальний випадок

Чим менші доходи родини, тим більшу частину витрат на паливо, в межах нормативу, оплатить держава та міжнародні партнери. Міністр соціальної політики Оксана Жолнович зазначила, що ця постанова дозволяє збільшити обсяг коштів, які відшкодовуються малозабезпеченим громадянам, щоб вони могли закупити дрова на зиму і безпечно пройти опалювальний період.

УВКБ ООН також висловило готовність продовжувати співпрацю з Міністерством соціальної політики та Пенсійним фондом для підтримки найбільш вразливих домогосподарств в Україні. Представниця УВКБ ООН в Україні Кароліна Ліндхольм Біллінг підкреслила, що фінансова допомога вже показала позитивні результати, допомагаючи вразливим домогосподарствам сплачувати за тверде паливо та комунальні послуги.

Хто отримає додаткову фінансову допомогу?

Допомога буде надаватися українцям з вразливих категорій, які отримують житлові субсидії та пільги на придбання твердого пального. Проект діятиме протягом кількох місяців, і українці зможуть отримати виплати до кінця грудня 2024 року.

Куди звертатися за допомогою?

Якщо ви вже отримуєте субсидію або пільгу на придбання твердого пального, вам не потрібно додатково звертатися. Уся необхідна інформація для зарахування коштів на картковий рахунок вже є у Пенсійного фонду.

Якщо ж пільга або субсидія ще не призначена, необхідно звернутися до Пенсійного фонду для отримання підтримки у загальноприйнятому порядку, подаючи відповідну заяву. Звернутися до Пенсійного фонду можна кількома способами — онлайн чи офлайн.

Додаткова фінансова підтримка стане важливим кроком для забезпечення тепла і комфорту в українських домівках під час зими.

Юлія Ревака
Юлія Ревака
Редактор | Понад 10 років досвіду в гуманітарній сфері. З 2022 року працювала редактором на сайті ТочкаФан. З червня 2024 - редактор HMH.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Нове на сайті

Більше по темі