HEADS

Гранти для підприємств переробної промисловості в Україні: нові можливості для розвитку

У жовтні 2024 року в Україні розпочався новий етап підтримки підприємств переробної промисловості, які працюють на територіях активних бойових дій. Уряд ухвалив рішення про надання грантів у розмірі до 8 млн грн. Держава покриватиме 80% вартості поданого проекту, в той час як 20% грантер має забезпечити з власних або кредитних коштів.

Читайте також: Урядові програми підтримки: банки схвалили 8 млрд грн пільгових кредитів для посилення енергонезалежності

Використання грантів на інвестиційні потреби

Гранти можна використовувати на інвестиційні потреби, такі як придбання нового виробничого або енергетичного обладнання. Програма грантів на розвиток переробної промисловості розширена, включивши:

  • Підприємства переробки, що працюють на територіях активних бойових дій, за умови, що на їхніх територіях функціонують державні інформаційні ресурси.
  • Типографії та підприємства поліграфії.

Нові вимоги до створення робочих місць

Крім того, Уряд змінив вимоги щодо кількості робочих місць, які грантер зобов’язаний створити. Раніше, залежно від суми гранту, вимоги становили від 5 до 25 робочих місць. Наприклад, для отримання гранту в 8 млн грн потрібно було працевлаштувати 25 працівників із зарплатою від 8 тисяч гривень. Тепер обов’язковою умовою є створення мінімум 5 робочих місць, незалежно від розміру гранту.

Умови сплати ЄСВ

Також введена нова умова: протягом трьох років отримувач гранту повинен сплатити Єдиний соціальний внесок (ЄСВ) з зарплат нових працівників на суму не менше ніж 20% від суми гранту. Таким чином, грантоотримувач, отримавши 8 млн грн, може найняти 25 працівників із зарплатою в 10 тис. грн або ж фахівців із вищою заробітною платою.

Політика розвитку “Зроблено в Україні”

Програма грантів є частиною політики розвитку українських виробників «Зроблено в Україні», яка включає локалізацію, часткову компенсацію вартості техніки, підтримку індустріальних парків та значних інвестиційних проектів.

Результати програми

З моменту запуску програми грантів на переробку в липні 2022 року вже 779 підприємств отримали фінансування на загальну суму 3,9 млрд грн, створивши понад 16 000 нових робочих місць. Ця ініціатива є важливим кроком у підтримці української економіки та розвитку місцевого виробництва.

Юлія Ревака
Юлія Ревака
Редактор | Понад 10 років досвіду в гуманітарній сфері. З 2022 року працювала редактором на сайті ТочкаФан. З червня 2024 - редактор HMH.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Нове на сайті

Більше по темі