HEADS

Уповноважений представляє інтереси неповнолітньої дитини в суді: унікальний випадок

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини представляє в суді інтереси неповнолітньої дитини, яка перебуває за кордоном і чиї права були порушені. До Представництва в Івано-Франківській області звернувся хлопчик, який повідомив, що його опікуном була призначена бабуся, що насправді не є опікуном дитини.

Обставини справи

Дитина проживає за кордоном зі своїм вітчимом, який є її опікуном та батьком рідної сестри. Мати хлопчика, військовослужбовиця ЗСУ, загинула внаслідок обстрілу під час виконання бойового завдання.

Читайте також: МОН пропонує обговорити профільну освіту: що змінює новий законопроєкт

Порушення прав дитини

У своєму зверненні хлопчик зазначив, що бабуся звернулася до державних органів після смерті матері та отримала рішення про позбавлення біологічного батька батьківських прав та встановлення опіки над дитиною. Проте, за словами хлопчика, бабуся фактично не виконує обов’язки опікуна, не проживає з ним і не бере участі у його вихованні. Крім того, вона вводить в оману державні органи та вчиняє юридично значимі дії від імені хлопчика, але не на його користь.

Фінансові питання

Також хлопчик повідомив, що Міноборони призначило йому одноразову грошову допомогу як сину загиблої, але бабуся отримала ці кошти, доля яких невідома дитині. З цього приводу вже розпочато досудове розслідування за частиною 5 статті 190 КК України.

Дії Уповноваженого

Дитина звернулася до Уповноваженого з проханням представляти її інтереси в суді та звільнити бабусю від обов’язків піклувальника. Важливо зазначити, що Служба у справах дітей, отримавши інформацію від регіонального представництва та Нацполіції, розпочала перевірку обставин і виявила, що бабуся не виконує обов’язки опікуна.

Судові процедури

Внаслідок цього, у одному з судів Івано-Франківської області розглядається справа про звільнення бабусі від обов’язків піклувальника за позовом Служби у справах дітей, а на її рахунки накладено арешт.

Читайте також: Міністерство освіти і науки України підтримало законопроєкт про заборону використання російської мови у школах під час перерв

Роль Уповноваженого

У цій справі інституція Уповноваженого виступає третьою особою. Наразі триває слідство у кримінальному провадженні, а також розгляд цивільної справи в суді. Уповноважений сподівається на відновлення справедливості для дитини, позбавленої батьківського піклування, та на поновлення її прав.

Унікальність випадку

Цей випадок є першим і наразі єдиним, коли Уповноважений представляє інтереси за проханням неповнолітньої дитини, яка перебуває за кордоном і не може самостійно реалізувати свої права. Мета — забезпечити доступ до правосуддя для дитини та відновлення її порушених прав.

Юлія Ревака
Юлія Ревака
Редактор | Понад 10 років досвіду в гуманітарній сфері. З 2022 року працювала редактором на сайті ТочкаФан. З червня 2024 - редактор HMH.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Нове на сайті

Більше по темі