HEADS

ПРООН пропонує нові фінансові рішення для підтримки протимінної діяльності в Україні

У відповідь на критичний дефіцит фінансування у сфері протимінної діяльності в Україні, Програма розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН) випустила комплексний звіт під назвою «Посилення фінансування протимінної діяльності в Україні». Цей звіт, підготовлений за підтримки урядів Нідерландів, Швейцарії та Великої Британії, пропонує нові фінансові рішення для просування національної стратегії протимінної діяльності.

Читайте також: Україна є найбільш замінованою державою світу – вплив російського вторгнення на довкілля

Нагальна потреба в фінансуванні

Згідно з результатами Швидкої оцінки потреб, загальний обсяг фінансування, необхідного для протимінної діяльності, перевищує 34 мільярди доларів США.

Інноваційні фінансові рішення

У звіті ПРООН представлені два ключові рішення: облігації, прив’язані до сталого розвитку (ОПР), та державне-приватне партнерство, орієнтоване на результат (ДППР). Облігації з прив’язкою до сталого розвитку допоможуть поєднати зусилля з протимінної діяльності з переходом України до сталого сільського господарства, зокрема через органічне вирощування озимої пшениці та практику «нульового обробітку» землі. ДППР, у свою чергу, має на меті інтегрувати процес розмінування з розвитком сонячної енергетики.

Коментарі від ПРООН та уряду

«ПРООН прагне впроваджувати інноваційні рішення, які відповідають нагальним потребам і сприяють досягненню довгострокових цілей сталого розвитку України», — зазначив Постійний представник ПРООН в Україні Яко Сільє під час презентації звіту. Він підкреслив, що поєднання протимінної діяльності з сталими сільськогосподарськими практиками та відновлювальною енергетикою може сприяти економічному відновленню та стійкості України.

Плани уряду щодо очищення земель

Перша віцепрем’єр-міністерка та Міністерка економіки України Юлія Свириденко додала, що уряд працює над зниженням витрат на очищення земель, зокрема шляхом запровадження ринку розмінування та використання сучасних технологій.

Масштаб проблеми

Автори звіту, Кріс Лафран і Камілла Валлен, підкреслили масштабність проблеми: «Цю прогалину неможливо заповнити звичайними засобами. Поєднання протимінної діяльності та сталого розвитку в Україні має величезний потенціал».

Наступні кроки

Наступними кроками, згідно зі звітом, мають стати детальна діагностика сектору та проектний аналіз із залученням міждисциплінарних груп. Це вимагатиме співпраці між урядом, інвесторами, фінансовими установами та зацікавленими сторонами з секторів протимінної діяльності, енергетики та сільського господарства.

Залучення приватного сектору

Залучаючи приватний сектор, моделі ОПР і ДППР мають на меті задовольнити стратегічні потреби України в протимінній діяльності, енергетиці та сільському господарстві, сприяючи економічному відновленню. Звіт також підкреслює необхідність потужної політичної підтримки та детального планування, щоб запевнити інвесторів у потенційних вигодах.

Важливість подальшої діагностики

Дослідження закликає до подальшої діагностики сектора та міждисциплінарної співпраці для повного впровадження цих фінансових рішень.

Висновок

Цей звіт підготовлений ПРООН на замовлення Міністерства економіки України з квітня до вересня 2024 року. Його мета – дослідити широкий спектр варіантів інноваційного фінансування та визначити моделі, які можуть бути ефективно застосовані для підтримки протимінної діяльності в Україні.

Юлія Ревака
Юлія Ревака
Редактор | Понад 10 років досвіду в гуманітарній сфері. З 2022 року працювала редактором на сайті ТочкаФан. З червня 2024 - редактор HMH.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Нове на сайті

Більше по темі