HEADS

Зима буде важкою: головні тези зі звіту ВООЗ

Зимовий сезон 2024-2025 років в Україні збігається з низкою складних і важких факторів, що створюють значне навантаження на систему охорони здоров’я та негативно впливають на загальне благополуччя населення. Війна, разом із зимовими умовами, може збільшити ризик захворюваності та смертності, пов’язаних із холодом, через постійні атаки на цивільну інфраструктуру, переміщення лінії фронту, масові переміщення та порушення доступу до основних медичних послуг.

HMH переказує головні тези зі звіту ВООЗ “Україна: оцінка ризиків зими 2024-2025”.

Як формували звіт

Для оцінки ризику для здоров’я населення, пов’язаного з сильним холодом в Україні, була розроблена модель ризику на основі 18 ключових показників, об’єднаних у три основні групи: вплив, вразливість та здатність до подолання. Ці показники були взяті з різних джерел медичних та немедичних даних, що охоплюють екологічні небезпеки, демографічні показники, соціально-економічний стан та стан здоров’я, а також фактори, що впливають на доступ до послуг, надання послуг, безпеку та захищеність. Була застосована зважена сума показників, з акцентом на п’ять ключових факторів, що мають значний вплив на результати сильного холоду:

  • Обласна ситуація з безпекою та близькість до лінії фронту;
  • Частота та тривалість відключень електроенергії;
  • Доступ до медичних послуг та ліків;
  • Кількість внутрішньо переміщених осіб (ВПО);
  • Середній дохід домогосподарства.
Читайте також: Опубліковано звіт про стан громадянського суспільства в Україні за 2023 рік

Вплив

В Україні холодну пору року можна спостерігати до шести місяців (з жовтня по березень). Найхолодніші місяці — з грудня по березень, коли температура може опускатися до -20°C і підніматися до +13°C. Всі області України відчувають дні з температурою нижче -10°C між жовтнем і березнем. Це означає, що вся країна піддається впливу сильних холодів. Сильний холод є критичним фактором ризику для здоров’я, що призводить до смертності, пов’язаної з погодними умовами, збільшення ризику смертності, в тому числі за рахунок загострення хронічних захворювань, таких як ішемічна хвороба серця, церебральні судинні катастрофи, хронічні респіраторні захворювання, травми та нещасні випадки, пов’язані з холодом, переохолодження та обмороження.

Вразливість

Все населення України піддається впливу низьких температур взимку, і наслідки для здоров’я, пов’язані з холодом, можуть негативно позначитися на кожному. Однак люди з певними фізіологічними та соціальними особливостями більш схильні до негативного впливу, ніж середньостатистичне населення. До цих вразливих груп належать люди похилого віку, люди з інвалідністю, люди з серцевими або респіраторними захворюваннями, немовлята або маленькі діти, вагітні жінки, працівники, які працюють на відкритому повітрі, люди, які живуть у неякісному житлі або не мають доступу до належного електропостачання та опалення, а також люди, які є бідними, переміщеними або бездомними.

Читайте також: Звіт ООН: атаки енергетичної інфраструктури можуть мати тривалі наслідки для цивільного населення

Здатність до подолання

Основна інфраструктура України залишається у доволі критичній ситуації. Цільові атаки завдали великої шкоди, що призвело до перебоїв у постачанні газу, тепла, електроенергії, водопостачання та телекомунікацій, від яких постраждали великі верстви населення. Енергетичні потужності України серйозно постраждали, близько половини втрачено внаслідок атак на її енергетичну інфраструктуру у 2024 році. Щоб подолати цей розрив, Україна імпортує електроенергію з сусідніх країн, поки не буде завершено ремонтні роботи.

Ризик для здоров’я населення

Сукупний бал агрегованого ризику для здоров’я населення в зимовий період для кожної області визначався на основі балів за впливом небезпеки, вразливістю населення та здатністю громадської інфраструктури до подолання. Області класифікуються на три групи ризику: низький, середній та високий. Високий ризик присвоєно областям, де перетинаються висока вразливість, часті низькі температури та низька здатність до подолання. До категорії високого ризику для здоров’я населення належать Чернігівська, Сумська, Харківська, Донецька, Запорізька, Луганська, Дніпропетровська, Херсонська та Миколаївська області.

Читайте також: Доброчесність у державному управлінні: результати дослідження соціологічної групи “Рейтинг”

Підтримка

Очікується, що холодні температури в зимовий сезон 2024-2025 років не будуть відрізнятися за своєю суворістю від температур попередніх років. Однак в контексті потреб людей та зниженої здатності до подолання в областях, вразливі групи населення по всій країні потребують підтримки, щоб пережити третю зиму в умовах війни. Прифронтові райони стикаються з підвищеними ризиками несприятливих наслідків для здоров’я населення під час періодів сильних холодів через постійну невизначеність, що впливає на функціональність та доступність медичних послуг та інфраструктури. Вразливі верстви населення, які проживають у районах, постраждалих від бойових дій, знаходяться в особливій небезпеці.

Постійна підтримка та зусилля з підготовки, включаючи підвищення охоплення вакцинацією, забезпечення альтернативних джерел тепла та електроенергії, а також впровадження стратегій реагування на сильний холод, мають вирішальне значення для пом’якшення цих ризиків та захисту благополуччя постраждалого населення.

Читайте також: Нове дослідження: через ніс мікропластик може потрапляти в мозок
Олексій Захаров
Олексій Захаров
Редактор сайту | Досвід роботи у ЗМІ — понад 17 років. Працював журналістом на Vgorode.ua, відеоредактором на "5 каналі", шеф-редактором на Gloss.ua та "Наш Київ", редактором розділу "Життя" на LIGA.Net.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here