HEADS

Зміни в державній службі України під час війни: аналіз кадрових тенденцій та викликів

Які зміни відбулися у державній службі під час війни? Аналітики Texty.org.ua проаналізували кадрові зміни серед державних службовців за допомогою відкритих даних.

Щорічно всі державні службовці, службовці органів місцевого самоврядування та інші посадові особи подають декларації статків. Реєстр декларацій Національного агентства з питань запобігання корупції є важливим інструментом для аналізу тенденцій, запобігання корупції та розбудови доброчесної влади.

Texty.org.ua з’ясували, що в 2023 році було подано 481,949 річних декларацій, що на 36% більше, ніж роком раніше. Зокрема, 37% декларацій подали державні службовці, 16% – службовці органів місцевого самоврядування, а 47% – декларанти інших категорій (військові посадовці, поліцейські та інші).

Кількість жінок і чоловіків серед декларантів майже рівна, проте розбіжність помітна при аналізі посад: топпосади посідають переважно чоловіки – 77%.

Читайте також: Подолання гендерного розриву: Кроки до рівноправності в оплаті праці

За час повномасштабного вторгнення звільнилися 78 тисяч державних службовців, причому жінок на 30% більше. На початку 2024 року в державних органах, місцевих державних адміністраціях та судовій системі відкрито майже 50 тисяч вакансій.

Аналітика підготовлена виданням Texty.org.ua у партнерстві з Міністерством цифрової трансформації та Національним агентством з питань запобігання корупції за сприяння проєкту “Підтримка цифрової трансформації”, що фінансується USAID і UK Dev. Партнер проєкту – Фонд Східна Європа.

Юлія Ревака
Юлія Ревака
Редактор | Понад 10 років досвіду в гуманітарній сфері. З 2022 року працювала редактором на сайті ТочкаФан. З червня 2024 - редактор HMH.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Нове на сайті

Більше по темі