HEADS

Підтримка безплідних пар: новий пакет медичних гарантій в Україні

Згідно зі статистикою, кількість безплідних пар у світі та Україні стабільно зростає. Для поліпшення доступу до послуг відновлення репродуктивного здоров’я, які є одним із основних шляхів досягнення високих шансів на батьківство, у 2024 році до Програми медичних гарантій було додано новий пакет — “Лікування безпліддя за допомогою допоміжних репродуктивних технологій (запліднення in vitro)”. Цей крок став відповіддю держави на складну демографічну ситуацію та зростання кількості жінок і чоловіків, яким діагностують безпліддя.

Читайте також: Психічне здоров’я на роботі: як його зберегти

З початку року 977 українок скористалися безкоштовною медичною послугою в рамках пакета “Лікування безпліддя за допомогою допоміжних репродуктивних технологій”. Згідно з даними Національної служби здоров’я України (НСЗУ), 368 жінок завагітніли після отримання цих послуг.

На даний момент 18 медичних закладів країни, серед яких 13 приватних клінік, 3 комунальні та 2 державні лікарні, уклали договори з НСЗУ. Пацієнти можуть безкоштовно отримати послуги з лікування безпліддя в будь-якому законтрактованому закладі, незалежно від місця проживання. Повний перелік таких закладів доступний на сайті НСЗУ.

У серпні цього року Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про збільшення тарифу на лікування безпліддя. Тепер за один повний цикл штучного запліднення НСЗУ сплачуватиме 84 826 гривень, що суттєво більше, ніж попередній тариф у 60 324 гривні.

Крім того, розширено перелік необхідних послуг для лікування, до якого додано:

  • Послуги кріозаморозки статевих клітин (ооцитів, яйцеклітин, ембріонів);
  • Кріозберігання статевих клітин (ооцитів, яйцеклітин, ембріонів);
  • Доімплантаційний генетичний скринінг;
  • 25 нових позицій лікарських засобів, необхідних для лікування безпліддя.

Вік пацієнтки на момент початку циклу не має перевищувати 40 років. Безкоштовно в межах пакета “Лікування безпліддя за допомогою допоміжних репродуктивних технологій” жінка може отримати один повний цикл на рік. У випадку настання вагітності та народження здорової дитини наступні цикли допоміжних репродуктивних технологій не оплачуються. Якщо перший цикл ДРТ не призвів до бажаного результату, протягом року можливе повторення циклу (повного або неповного).

Що потрібно для отримання послуги?

Для того, щоб скористатися послугою, необхідно:

  1. Електронне направлення від медичного закладу, де створено спеціальний мультидисциплінарний консиліум, який направляє повнолітніх на лікування безпліддя за допомогою допоміжних репродуктивних технологій у рамках Програми медичних гарантій.
  2. Встановлений діагноз “Жіноче безпліддя” або “Чоловіче безпліддя”.
  3. Звернення до медичного закладу, який надає ці послуги за договором із НСЗУ.

Лікування можливе як амбулаторно, так і на умовах денного чи звичайного стаціонару — залежно від призначень лікаря.

Ці ініціативи свідчать про зростаючу увагу держави до проблем безпліддя та прагнення покращити якість медичних послуг для сімей, які мріють про дітей.

Юлія Ревака
Юлія Ревака
Редактор | Понад 10 років досвіду в гуманітарній сфері. З 2022 року працювала редактором на сайті ТочкаФан. З червня 2024 - редактор HMH.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Нове на сайті

Більше по темі