HEADS

Нобелівську премію з економіки отримали дослідники впливу інституцій на процвітання

Шведська королівська академія наук присудила Нобелівську премію з економіки 2024 року Дарону Асемоглу, Саймону Джонсону та Джеймсу Робінсону. Вчені отримали нагороду за дослідження формування інституцій та їхнього впливу на добробут і процвітання країн.

Дослідження лауреатів продемонструвало, що інституції, які виникають в суспільстві, відіграють ключову роль у його економічному розвитку. Вони дослідили, як різні фактори, включаючи історичні обставини, географічне положення та політичні процеси, впливають на формування інституцій. Зокрема, вони вивчали, як інституції, запроваджені під час колонізації, продовжують впливати на рівень добробуту в країнах сьогодні.

Читайте також: Нобелівську премію миру 2024 року отримала японська організація Nihon Hidankyo

Дарон Асемоглу — турецько-американський економіст, професор Массачусетського технологічного інституту. Саймон Джонсон — британський економіст, професор Массачусетського технологічного інституту. Джеймс Робінсон — британський економіст, професор Чиказького університету. Їхні праці зробили значний внесок у розуміння того, як інституції формуються та як вони впливають на економічний розвиток.

“Зменшення величезної різниці в доходах між країнами є одним із найбільших викликів нашого часу. Лауреати продемонстрували важливість суспільних інституцій для досягнення цієї мети”, — зазначив голова комітету з премії з економічних наук Якоб Свенссон.

Робота лауреатів має важливе значення для розробки ефективних стратегій економічного розвитку та подолання бідності. Вона також допомагає краще зрозуміти причини конфліктів та нестабільності у світі.

Читайте також: Нобелівська премія з літератури: Відзначено Хан Канг
Олексій Захаров
Олексій Захаров
Редактор сайту | Досвід роботи у ЗМІ — понад 17 років. Працював журналістом на Vgorode.ua, відеоредактором на "5 каналі", шеф-редактором на Gloss.ua та "Наш Київ", редактором розділу "Життя" на LIGA.Net.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Нове на сайті

Більше по темі