HEADS

В Україні стартував епідемічний сезон: зростання випадків ГРВІ, COVID-19 та грипу

В жовтні в Україні розпочався епідемічний сезон, що супроводжується збільшенням кількості випадків респіраторно-вірусних захворювань, таких як ГРВІ, COVID-19 та грип.

Читайте також: Понад 12,7 мільйона гривень на відновлення та розвиток бізнесу в Україні

За даними медиків, на початку жовтня було зареєстровано 114 487 випадків захворювань на ГРВІ. У період з 30 вересня по 6 жовтня до лікарень було госпіталізовано 2 826 пацієнтів, з яких 1 678 — діти. Також за цей тиждень зафіксовано 11 летальних випадків у дорослих через ускладнення COVID-19, при цьому померлі не отримували профілактичні щеплення проти коронавірусу.

Вакцинація — ключ до профілактики

Найефективнішим засобом профілактики COVID-19 та грипу залишається щорічна вакцинація, особливо для людей з груп ризику. Важливо зазначити, що вакцинація проти грипу не захищає від COVID-19 і навпаки. Однак щеплення можна робити в один день або з мінімальним інтервалом.

Вакцинація проти COVID-19 залишається безкоштовною для населення. В Україні медики використовують омікрон-специфічні вакцини Comirnaty від Pfizer для дорослих та дітей. Щоб отримати щеплення, необхідно звернутися до свого сімейного лікаря.

Рекомендації щодо ревакцинації

Згідно з оновленими рекомендаціями, для більшості людей достатньо одного щеплення проти COVID-19. Ревакцинація кожні 6-12 місяців рекомендована для осіб з груп ризику, таких як:

  • Дорослі та діти з ослабленим імунітетом чи хронічними захворюваннями.
  • Вагітні жінки.
  • Особи старше 60 років.
  • Дорослі та діти, які підлягають ризику важкого перебігу хвороби.
  • Представники професійних груп ризику (лікарі, вчителі, військові тощо).

Ускладнення грипу та вакцинація

Грип може викликати серйозні ускладнення, такі як ураження серця, легенів, нирок тощо. Тому щорічна вакцинація проти грипу є рекомендованою, хоча не входить до переліку безкоштовних щеплень. Вакцини французького та корейського виробництва вже доступні в аптеках, сертифіковані та пройшли державний контроль якості.

Статистика захворюваності

Нагадаємо, що минулого року під час епідсезону 2023/2024 на ГРВІ, грип та COVID-19 перехворіло 4 715 963 українці. За цей період в Україні зареєстровано 1 028 летальних випадків: 82 — через ускладнення грипу та 946 — серед осіб з позитивним тестом на COVID-19.

Юлія Ревака
Юлія Ревака
Редактор | Понад 10 років досвіду в гуманітарній сфері. З 2022 року працювала редактором на сайті ТочкаФан. З червня 2024 - редактор HMH.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Нове на сайті

Більше по темі