HEADS

Верховна Рада України ухвалила законопроект про кліматичну нейтральність

Верховна Рада України ухвалила в другому читанні урядовий законопроект № 11310, за який проголосувало 284 народних депутати.

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Світлана Гринчук повідомила, що цей закон встановлює ціль досягнення кліматичної нейтральності до 2050 року. Документ також визначає архітектуру кліматичного врядування в Україні, фінансові інструменти для досягнення кліматичних цілей та враховує цілі державної кліматичної політики у програмах повоєнного відновлення.

Основні положення документа:

  • Стратегічне планування та практичні кроки для досягнення кліматичної нейтральності.
  • Кроссекторальність кліматичної політики.
  • Моніторинг дій та кроків щодо реалізації кліматичної політики.
  • Системне прогнозування в сфері зміни клімату.
  • Виконання міжнародних зобов’язань України.

Світлана Гринчук підкреслила, що ухвалення цього закону ще більше наближує українське законодавство до норм Європейського Союзу. Це є важливим аргументом у переговорному процесі, підтверджуючи готовність України до вступу в ЄС та виконання умов для отримання фінансової допомоги в рамках Ukraine Facility.

Читайте також: У Міндовкіллі порахували суму збитків довкіллю через забруднення річок Сейм та Десна

“Дякую голові Комітету з питань екологічної політики та природокористування Олегу Бондаренку за адвокацію документа. Дякую кожному депутату, який віддав голос за це рішення. Дякую команді Міндовкілля та всій екологічній спільноті за активну роботу над цим законопроектом. Сьогодні перегорнута дуже важлива сторінка, і все тільки починається”, – зазначила Світлана Гринчук.

Юлія Ревака
Юлія Ревака
Редактор | Понад 10 років досвіду в гуманітарній сфері. З 2022 року працювала редактором на сайті ТочкаФан. З червня 2024 - редактор HMH.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Нове на сайті

Більше по темі