HEADS

Курці мають вищий рівень шкідливих бактерій у роті

Нещодавній звіт Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) оцінює, що щорічно 8 мільйонів людей помирають від ускладнень, пов’язаних із курінням. Попри зусилля урядів та різних організацій щодо підвищення обізнаності про небезпеки, близько 1,3 мільярда людей все ще користуються якоюсь формою тютюну, і 80% з них живуть у країнах з низьким і середнім рівнем доходу.

HMH наводить переказ дослідження, яке було опубліковане Івонн Прінс, докторкою філософії з біомедичних наук (мікробіологія) Університету технологій півострова Кейп, Глендою Мері Дейвісон доценткою Університету технологій півострова Кейп, Танді Матша-Ерасмус, проректоркою з академічних і наукових питань Університету медичних наук Сефако Макгатхо.

Читайте також: Нове дослідження: через ніс мікропластик може потрапляти в мозок

Дім для корисних бактерій

Не існує безпечного рівня куріння. Навіть пасивне куріння може призвести до серйозних ускладнень, таких як серцево-судинні захворювання та рак.

Ротова порожнина – це перше місце входу в організм і вона є домом для складної й різноманітної спільноти мікроорганізмів, відомих як оральний мікробіом. Ці організми живуть в гармонії один з одним. Вони захищають нормальне оральне середовище, сприяють травленню, регулюють імунну систему та сприяють здоров’ю.

Однак, якщо ця рівновага порушується, це може призвести до розвитку пародонтиту (інфекції ясен), запалення та серйозних захворювань, таких як серцеві захворювання, рак, захворювання печінки та нирок.

Ми вивчили, які саме види бактерій підлягають змінам. Наше дослідження базувалося на аналізі орального здоров’я 128 осіб, які брали участь у дослідженні метаболічного та судинного здоров’я 2014/2016 років.

Читайте також: Використання соціальних мереж та ігор серед підлітків: ключові висновки дослідження ВООЗ

В чому відмінності у курців та некурців

Ми виявили чіткі відмінності в бактеріях, присутніх у ротах курців порівняно з некурцями.

Курці мали вищі рівні шкідливих бактерій – таких як Fusobacterium, Campylobacter і Tannerella forsythia – у роті.

Ці бактерії можуть викликати захворювання ясен і підвищувати ризик серцевих захворювань, оскільки можуть викликати запалення та інші шкідливі ефекти в організмі.

Читайте також: Причини булінгу: результати масштабного дослідження в українських школах

Як куріння впливає на оральний біом

Тютюн і сигарети містять кілька токсичних речовин, до яких входять нікотин, дьоготь, радіоактивні хімічні речовини, свинець і аміак. Багато з цих речовин утворюються в процесі горіння тютюну. Під час куріння ці хімікати потрапляють в оральну порожнину і змінюють навколишнє середовище, знижуючи рівень кисню, змінюючи pH (рівень кислотності) і заважаючи адекватному виробленню слини.

Слина не лише підтримує вологість рота і допомагає травленню, але також має важливі антибактеріальні властивості, які допомагають знищувати небезпечні мікроби та підтримувати здоров’я оральної порожнини.

Сухість у роті разом із низьким рівнем кисню дозволяє шкідливим бактеріям розмножуватися.

Перегрівання цих організмів руйнує баланс здорових бактерій, які зазвичай присутні на поверхні зубів, язика та піднебіння.

Читайте також: Психічне здоров’я на роботі: як його зберегти

Нікотин

Однією з поширених хімічних речовин, що містяться в сигаретах, є нікотин. Цей токсин може збільшувати кількість білків на поверхні певних шкідливих бактерій, таких як P. gingivalis.

Ці білки або рецептори надають бактеріям перевагу над нормальними мікроорганізмами, що дозволяє їм міцно закріплюватися на поверхнях, де вони розмножуються в колонії та формують біоплівки. Зубні біоплівки – це складні спільноти мікроорганізмів, які можуть формуватися на зубах та інших твердих поверхнях. Якщо їх не контролювати, це може призвести до утворення нальоту, пародонтиту, захворювань ясен та карієсу.

Читайте також: Українська система охорони здоров’я готова до обігу медичного канабісу

Куріння та серйозні захворювання

Ці аномальні колонії можуть впливати на імунну систему, що призводить до повільного загоєння, запалення і навіть резистентності до антибіотиків. Хронічне запалення, викликане захворюванням ясен, може призвести до втрати зубів і руйнування тканини ясен, що пов’язане із системними захворюваннями, такими як серцеві захворювання.

Ще одна бактерія, Streptococcus mutans, також може стати поширеною у людей, які сильно курять. Цей організм часто присутній у здорових умовах, але коли середовище порушується, він може розмножуватися і стати частиною зубних біоплівок, що призводить до карієсу і раку рота.

Читайте також: Всього 25 млн населення у 2051 році: чому скорочується чисельність українців

Вейпінг та електронні сигарети

Електронні сигарети або вейпи працюють на батареї і нагрівальному елементі, які підігрівають рідину. Це виробляє аерозоль, що вдихається користувачем. Рідина містить різні аромати, а також шкідливі хімікати, такі як нікотин і свинець.

Попередні дослідження свідчать, що електронні сигарети не є хорошою альтернативою курінню тютюну. Хоча їхній вплив на оральний мікробіом ще не вивчався детально, спостерігалося збільшення росту бактерій, таких як Fusobacterium і Bacteroidales, у людей, які вейпують.

Обидві ці бактерії можуть викликати пародонтит (захворювання ясен).

Читайте також: Ядерна катастрофа в Україні через Росію: детальний аналіз Greenpeace

Чи можна ці зміни відновити

Ясно, що шкідливі хімічні речовини в сигаретах і інших формах тютюну можуть призводити до серйозних захворювань, які часто починаються в оральній порожнині. Хороша новина полягає в тому, що їх можна запобігти і ризик можна зменшити.

Хоча це може зайняти час, здорову різноманітність орального біому можна відновити, припинивши куріння. Це знижує ризик захворювань ясен, сприяє виробленню слини та покращує здоров’я.

Запобігання краще за лікування, і уряди та організації, такі як ВООЗ, повинні продовжувати підвищувати обізнаність про небезпеки куріння, особливо серед молоді.

Читайте також: Дефіцит кадрів та високе безробіття: парадокси українського ринку праці
Юлія Ревака
Юлія Ревака
Редактор | Понад 10 років досвіду в гуманітарній сфері. З 2022 року працювала редактором на сайті ТочкаФан. З червня 2024 - редактор HMH.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here