HEADS

Верховна Рада України ухвалила законопроект про статус осіб з інвалідністю внаслідок війни

Верховна Рада України прийняла за основу та в цілому законопроект (реєстр. №11376), який дозволяє військовослужбовцям, що отримали травми під час захисту України, отримати статус особи з інвалідністю внаслідок війни. Зміни до чинного законодавства були розроблені Міністерством ветеранів.

Читайте також: Без ТЦК: Уряд дозволив військовим частинам напряму мобілізувати добровольців

Проблема з наданням статусу

На сьогодні існують численні випадки, коли пораненим або загиблим військовослужбовцям причину їхньої інвалідності чи смерті пов’язують з отриманими травмами. Проте згідно з чинним законодавством, статус особи з інвалідністю внаслідок війни могли отримати лише ті військовослужбовці, які отримали інвалідність внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання.

В багатьох випадках вони не могли отримати статус особи з інвалідністю внаслідок війни. Також, члени сімей загиблих воїнів не мали можливості отримати статус члена сім’ї загиблого Захисника чи Захисниці України.

Очікування змін

З ухваленням нового законопроекту планується спростити процедуру отримання статусу, що має позитивно вплинути на права та соціальний захист військовослужбовців і їхніх сімей. Цей крок є важливим для визнання їхніх жертв і забезпечення належної підтримки.

Законопроект тепер очікує на підпис Президента України для вступу в силу.

Юлія Ревака
Юлія Ревака
Редактор | Понад 10 років досвіду в гуманітарній сфері. З 2022 року працювала редактором на сайті ТочкаФан. З червня 2024 - редактор HMH.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Нове на сайті

Більше по темі