HEADS

Відновлення сільгоспземель: Україні повернули понад 231 тис. га розмінованих земель

З початку року українські аграрії отримали від саперів більше 231 тисячі гектарів обстежених та очищених від мін сільськогосподарських земель. У вересні піротехніки передали аграріям понад 30,5 тисячі гектарів, що є значним досягненням, повідомила Перша віцепрем’єр-міністерка та Міністерка економіки України Юлія Свириденко.

Читайте також: Україна є найбільш замінованою державою світу – вплив російського вторгнення на довкілля

“У вересні сапери повернули аграріям у використання понад 30,5 тисячі гектарів обстежених, очищених чи розмінованих земель, готових до використання. Це в півтора раза більше, ніж у серпні. Крім того, у вересні ми мали історичну подію — відбулися перші аукціони у системі Prozorro на надання послуг з розмінування земель сільськогосподарського призначення. Ми сподіваємося, що незабаром землі, які розмінують переможці аукціонів, почнуть поповнювати статистику очищених територій,” — зазначила Юлія Свириденко.

Загалом з початку року піротехніки обстежили понад 257 тисяч гектарів земель. Найбільше площ було обстежено у наступних регіонах:

  • Херсонська область: 26,2 тис. га в вересні, 210,7 тис. га з початку року.
  • Харківська область: 2,6 тис. га в вересні, 20,1 тис. га з початку року.
  • Миколаївська область: 1,9 тис. га в вересні, 14 тис. га з початку року.

Для гуманітарного розмінування та оперативного реагування у вересні були залучені 71 машина механічного розмінування та 684 піротехнічні групи, що складає понад 4,2 тисячі фахівців.

Ці зусилля є важливим кроком до відновлення сільгоспвиробництва в Україні, забезпечуючи аграріям доступ до безпечних земель для ведення господарства.

Юлія Ревака
Юлія Ревака
Редактор | Понад 10 років досвіду в гуманітарній сфері. З 2022 року працювала редактором на сайті ТочкаФан. З червня 2024 - редактор HMH.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Нове на сайті

Більше по темі