HEADS

Вплив війни на навчальні результати школярів: думка вчителів

Згідно з опитуванням, проведеним Rakuten Viber спільно зі студією онлайн-освіти EdEra, 95% шкільних учителів вважають, що з початку повномасштабного вторгнення навчальні результати учнів погіршилися. Це дослідження було здійснено напередодні Дня вчителя серед майже тисячі педагогів.

Основні причини погіршення навчання

Вчителі зазначили кілька ключових причин, чому учні стали навчатися гірше за останні три роки. Найбільш поширеними факторами стали:

  • Побутові перешкоди (83,8% опитаних)
  • Стрес через війну (73,7%)
  • Тривале онлайн навчання (57,6%)
  • Нерозуміння учнями свого майбутнього (56,4%)
  • Накопичене відставання з часів COVID-19 (56,4%)
  • Відсутність мотивації до навчання (53,4%)

Ці спостереження базуються на власному досвіді вчителів, діагностиці, проведеній з учнями, а також обговореннях з колегами.

Методи подолання освітніх втрат

Для того щоб компенсувати освітні втрати, більшість вчителів (90%) проводять з учнями додаткові повторення матеріалу. Крім того, понад 40% педагогів надають учням додаткові завдання або літературу для самостійного навчання. Вони також консультують батьків щодо можливостей надолуження прогалин у навчанні поза школою та пропонують додаткові заняття.

Майже третина вчителів (29%) організовує позакласні заходи для підтримки учнів. Водночас близько 3% освітян не використовують жодних методів для подолання освітніх втрат.

Відповідальність за навчання

Згідно з опитуванням, 74% вчителів вважають, що відповідальність за надолуження освітніх втрат лежить на самих учнях. Також 72% підкреслили важливу роль батьків у цьому процесі. Вчителі самі вважають себе відповідальними за навчання учнів, про що свідчать 69% відповідей.

До кола осіб, відповідальних за підтримку учнів, освітяни також включили Міністерство освіти і науки, адміністрації шкіл та місцеву владу.

Читайте також: Зміни у пільговому іпотечному кредитуванні для внутрішньо переміщених осіб в Україні

Опитування показало, що українські вчителі усвідомлюють виклики, з якими стикаються їх учні, і готові працювати над відновленням навчальних результатів, попри складну ситуацію в країні.

Юлія Ревака
Юлія Ревака
Редактор | Понад 10 років досвіду в гуманітарній сфері. З 2022 року працювала редактором на сайті ТочкаФан. З червня 2024 - редактор HMH.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Нове на сайті

Більше по темі