HEADS

Доброчесність у державному управлінні: результати дослідження соціологічної групи “Рейтинг”


Соціологічна група “Рейтинг”, одна з найбільших неурядових та незалежних наукових організацій в Україні, провела дослідження, спрямоване на оцінку доброчесності соціальних інститутів в умовах історичних викликів. Заснована у 2008 році, група “Рейтинг” спеціалізується на всіх видах соціологічних досліджень, дотримуючись міжнародних стандартів, затверджених кодексами ESOMAR і WAPOR. Результати цього дослідження відображають думки українців щодо важливості доброчесності та прозорості в державному управлінні, а також факторів, які можуть сприяти їхньому посиленню.

Читайте також: МОН пропонує обговорити профільну освіту: що змінює новий законопроєкт

Образ державного діяча

Згідно з опитуванням, доброчесність є найважливішою рисою для державних службовців: 60% респондентів вважають її ключовою. Цю характеристику найчастіше підкреслюють міські жителі та люди старшого віку. Близько половини респондентів вказали на необхідність досвіду і компетентності, тоді як 46% наголосили на важливості інтелекту і освіти. Непідкупність і патріотизм цінують 36-37% опитаних, молодь частіше акцентує на непідкупності.

Крім того, 30% респондентів вважають простоту та доступність важливими, тоді як 20% виділяють працьовитість, принципову позицію та лідерські здібності. Гнучкість, енергійність та сміливість вважають важливими для 15% опитаних. Найменше згадувалися риси, як-от впливовість і харизма.

Відзначається, що в порівнянні з опитуваннями 2019 року зросла значимість непідкупності, патріотизму та досвіду, тоді як увага до сміливості та лідерства зменшилася.

Оцінювання доброчесності

У дослідженні оцінювався рівень доброчесності за шкалою від 0 до 10. Найвищі бали отримали Президент України та сектор освіти (6,0), далі йдуть охорона здоров’я (5,4) та органи місцевого самоврядування (5,1). Доброчесність державної служби була оцінена на 4,9, поліції – на 4,3, а суди – на 3,7. Найнижчі оцінки отримали Кабінет Міністрів (3,3) та Верховна Рада України.

Більшість опитаних (50%) вважають, що чесність повинна бути основним принципом для державних службовців. Це особливо поширене серед мешканців малих міст і старшого покоління. Відповідальність і професіоналізм також були вказані як важливі принципи.

Читайте також: Понад 60 науковців обгрунтували рівень мінімальної зарплати в 7100 грн

Дослідження показало, що 45% респондентів вважають, що державні службовці діють переважно з особистої вигоди, тоді як близько 20% вважають, що їхня діяльність регулюється офіційними інструкціями.

Заходи для підвищення доброчесності

Більшість опитаних (77%) вважають, що посилення покарань за корупцію сприятиме підвищенню доброчесності серед державних службовців. Також 30% вважають заборону особам, які були спіймані на корупції, на зайняття державних посад ефективною мірою. Суворе покарання для тих, хто пропонує хабарі, підтримали 20% респондентів.

Загалом, опитування демонструє прагнення українців до підвищення доброчесності у всіх сферах державного управління, що є ключовим фактором для зміцнення довіри до інститутів влади.

Юлія Ревака
Юлія Ревака
Редактор | Понад 10 років досвіду в гуманітарній сфері. З 2022 року працювала редактором на сайті ТочкаФан. З червня 2024 - редактор HMH.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Нове на сайті

Більше по темі