HEADS

МОН пропонує обговорити профільну освіту: що змінює новий законопроєкт

Міністерство освіти і науки України представило на громадське обговорення проєкт Закону “Про внесення змін до деяких законів України щодо впровадження профільної середньої освіти”. Цей документ пропонує суттєві зміни до законів “Про освіту” та “Про повну загальну середню освіту”, які стосуються передусім організації та функціонування ліцеїв, що надають профільну середню освіту.

Читайте також: Програма “Школа офлайн”: нові можливості для освіти під час воєнного стану

Про що законопроєкт

Законопроєкт вносить низку важливих уточнень до термінології, що використовується в освітній сфері. Зокрема, вводиться поняття “модельної навчальної програми”. Це рекомендований Міністерством освіти документ, розроблений на основі державного стандарту, який слугує орієнтиром для закладів освіти при розробці власних навчальних програм.

Крім того, уточнюється саме поняття “навчальної програми” з акцентом на результати навчання, яких мають досягти учні. Освітня програма закладу освіти визначається як комплексний документ, що містить всі компоненти, необхідні для успішного засвоєння учнями знань, умінь та навичок, визначених державними стандартами.

Читайте також: Реформа старшої школи: “Профільна” освіта вже у 2027 році

Можливості та вимоги для навчальних закладів

Щодо профільної середньої освіти, законопроєкт передбачає, що заклади освіти, які її надають, можуть також забезпечувати початкову та базову середню освіту. Це означає, що ліцеї можуть мати у своїй структурі початкову школу та гімназію.

Уточнюються також вимоги до ліцеїв. Зокрема, вони стосуються кількості учнів, необхідності функціонування ліцею як окремої юридичної особи, наявності різних профілів навчання, створення безпечного та інклюзивного освітнього середовища.

Законопроєкт деталізує види оцінювання результатів навчання учнів. До них належать формувальне, підсумкове, семестрове, річне оцінювання та державна підсумкова атестація. При цьому вибір форм, змісту та способів оцінювання залишається за педагогічними працівниками, що забезпечує певну автономію вчителів у цьому питанні.

Важливою частиною законопроєкту є питання утворення, реорганізації та ліквідації закладів освіти. Рішення про утворення ліцеїв приймають органи місцевого самоврядування — обласні, міські, селищні, сільські ради.

Встановлюються чіткі вимоги до ліцеїв, які мають забезпечити належні умови для навчання. Це стосується кількості класів та учнів, наявності різних профілів навчання, створення інклюзивного середовища, організації підвезення учнів, доступу до Інтернету та харчування.

Реорганізація та ліквідація закладів освіти, особливо в сільській місцевості, можлива лише після проведення громадського обговорення, що гарантує врахування думки громадськості.

Фінансування ліцеїв, згідно з законопроєктом, здійснюється коштом засновників, які розподіляються пропорційно. Кошти, отримані від використання майна ліквідованих закладів освіти, мають спрямовуватися на забезпечення освітніх потреб.

Законопроєкт також містить перехідні положення. Міністерство освіти і науки має розробити план формування мережі закладів профільної середньої освіти до 1 вересня 2025 року.

Читайте також: В Україні розробили освітні матеріали для підтримки учнів з епілепсією у школах

Повноваження місцевих рад

Крім того, законопроєкт уточнює повноваження місцевих рад у сфері освіти, встановлює вимоги до закладів фахової передвищої освіти щодо відповідності профілів освіти акредитованим спеціальностям та передбачає приведення Кабінетом Міністрів України своїх нормативно-правових актів у відповідність із цим законом протягом шести місяців з дня його набрання чинності.

Загалом, законопроєкт спрямований на вдосконалення системи профільної середньої освіти в Україні, забезпечення її доступності та підвищення якості, створення більш гнучкої та адаптованої до потреб учнів системи, яка сприятиме їхньому успішному навчанню та подальшій самореалізації.

Читайте також: Право на освіту в умовах війни: які виклики постали перед державою?
Олексій Захаров
Олексій Захаров
Редактор сайту | Досвід роботи у ЗМІ — понад 17 років. Працював журналістом на Vgorode.ua, відеоредактором на "5 каналі", шеф-редактором на Gloss.ua та "Наш Київ", редактором розділу "Життя" на LIGA.Net.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here