HEADS

Понад 60 науковців обгрунтували рівень мінімальної зарплати в 7100 грн

25 вересня 2024 року в рамках шостого засідання Наукової платформи при Міністерстві економіки України понад 60 науковців, урядовців та фахівців органів виконавчої влади обговорили два важливих дослідження, представлені Інститутом демографії та проблем якості життя НАН України та Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій.

Читайте також: Уряд затвердив Стратегію демографічного розвитку України до 2040 року

Оптимізація мінімальної заробітної плати

Перше дослідження було присвячене оптимізації розміру мінімальної заробітної плати (МЗП) та розробці моделі її розрахунків. Науковці зазначили, що оптимальний розмір МЗП повинен забезпечувати збільшення реальних доходів домогосподарств, не шкодити розвитку підприємництва та відповідати фінансовим можливостям державного бюджету й Пенсійного фонду України.

Згідно з оцінками експертів, у 2021 році підвищення тодішньої МЗП (6000 грн) на 37% відповідало цим критеріям. Підвищення МЗП на більшу величину могло б призвести до негативного балансу бюджету. На наступному етапі досліджень планується оцінити кілька варіантів підвищення МЗП та їх вплив на економічну ситуацію в умовах повномасштабної війни.

Науковці також вказали, що українське законодавство в значній мірі відповідає вимогам Директиви (ЄС) 2022/2041, що стосується формування справедливих умов праці. Однак для дотримання принципів Європейської соціальної хартії необхідно модернізувати критерії врахування купівельної спроможності МЗП, продуктивності праці та розвитку економіки.

Читайте також: 2 мільярди гривень на шкільне харчування: майже 800 тисяч учнів отримають якісні обіди

Мінімальний прожитковий мінімум

Друге дослідження зосередилося на визначенні мінімального «прожиткового мінімуму» для української економіки, який є критично важливим у умовах війни. Аналізувався вплив економічної стійкості України на здатність абсорбувати економічні шоки, викликані війною, та ефективно використовувати наявні ресурси.

Результати дослідження допоможуть сформувати теоретико-методологічну основу для розробки матриці ризиків, які можуть призвести до переходу економіки в стан повномасштабної мобілізації.

Читайте також: Без ТЦК: Уряд дозволив військовим частинам напряму мобілізувати добровольців

У дискусії також брали участь представники інших міністерств та відомств, зокрема Міністерства фінансів, Міністерства соціальної політики, Пенсійного фонду України, Федерації професійних спілок та Федерації роботодавців України, а також представники бізнесу.

Засідання підкреслило важливість спільних зусиль науковців і державних структур у вирішенні соціально-економічних викликів, з якими стикається Україна в умовах війни.

Юлія Ревака
Юлія Ревака
Редактор | Понад 10 років досвіду в гуманітарній сфері. З 2022 року працювала редактором на сайті ТочкаФан. З червня 2024 - редактор HMH.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Нове на сайті

Більше по темі