HEADS

Тривожна тенденція: зниження рівня планових щеплень в Україні та світі

За останні 50 років вакцинація врятувала 154 мільйони життів по всьому світу. Проте, зараз спостерігається тривожна тенденція: рівень планових щеплень знижується як в Україні, так і в глобальному масштабі. Це підвищує ризик поширення небезпечних хвороб, таких як дифтерія, кашлюк та правець.

Читайте також: Примусова евакуація дітей з Сумщини: що потрібно знати

Вакцинація для всіх

Вакцинація є важливою як для дітей, так і для дорослих. Згідно з національним календарем щеплень, діти до 16 років повинні отримати щеплення від десяти інфекційних хвороб. Дорослі ж повинні ревакцинуватися від дифтерії та правця кожні 10 років, починаючи з 26-річного віку.

Тривожна статистика

Статистика вказує на стрімке зростання захворюваності. За 7 місяців 2024 року було зареєстровано 5602 випадки кашлюку, що значно перевищує показники минулого року. Також зафіксовані випадки правця та дифтерії. Епідемія дифтерії в Україні востаннє спостерігалася в 90-х роках, коли захворіло близько 20 тисяч людей, і майже 700 з них померли.

Перевірка щеплень

Якщо ви не знаєте, чи були щеплені, перегляньте свою медичну карту або зверніться до свого сімейного лікаря, який допоможе відновити вашу історію щеплень. У зв’язку з переміщенням населення через війну, @phc.org.ua та Міністерство охорони здоров’я розробили рекомендації для внутрішньо переміщених осіб щодо отримання даних про вакцинацію.

Де отримати щеплення?

В Україні щеплення за національним календарем є безоплатними. Зверніться до свого сімейного лікаря, терапевта чи педіатра, щоб отримати необхідні вакцини.

Кампанія додаткової імунізації

З 1 серпня в Україні триває кампанія додаткової імунізації проти кашлюку, дифтерії та правця. Усі щеплення за національним календарем — безкоштовні. Для отримання щеплення зверніться до сімейного лікаря або найближчого закладу охорони здоров’я.

Юлія Ревака
Юлія Ревака
Редактор | Понад 10 років досвіду в гуманітарній сфері. З 2022 року працювала редактором на сайті ТочкаФан. З червня 2024 - редактор HMH.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Нове на сайті

Більше по темі