HEADS

Кризу людського капіталу подолати: чи стане перекваліфікація жінок та літніх людей рятівною для України

Нещодавнє дослідження, проведене компанією Gradus Research спільно з Deloitte Ukraine, виявило, що українці готові змінювати професію та проходити перекваліфікацію, але головним мотиватором для цього є підвищення заробітку. Повідомляє Gradus.

Читайте також: Примусова евакуація дітей з Сумщини: що потрібно знати

Дослідження, презентоване на IX Форумі “Диригенти змін” 25 вересня, мало на меті з’ясувати ставлення українців до зміни професії в умовах війни та дефіциту кадрів. Результати показали, що попри складні обставини, рівень працевлаштованості в Україні залишається високим – 79% опитаних мають роботу.

Читайте також: Ринок праці на початку осені: рекорди вакансій та зростання зарплат

Цікаво, що 73% респондентів вже мали досвід зміни професійної діяльності, причому найчастіше це траплялося серед людей віком 45+ років (79%). Молодь виявилася менш схильною до зміни роботи (58%), так само як і мешканці східної України (68%).

Щодо перекваліфікації, то 31% опитаних проходять додаткове навчання щонайменше раз на рік. Жінки та молодь загалом більше схильні до підвищення кваліфікації.

Дослідження також торкнулося питання гендерних стереотипів у професіях. 45% жінок розглядають можливість опанування “чоловічих” спеціальностей, особливо серед молоді та мешканок західних та північних регіонів, а також Києва.

Важливою знахідкою є готовність українців працювати після досягнення пенсійного віку – 73% респондентів висловили таке бажання.

“Українці адаптувалися до життя в умовах війни, активно працюють і готові перенавчатися, – коментує Євгенія Близнюк, соціологиня, засновниця і директорка Gradus Research. – Однак, 88% опитаних розглядають можливість зміни професії лише за умови підвищення заробітку. Це означає, що мотивація до перекваліфікації значною мірою залежить від фінансових стимулів”.

Читайте також: В Україні укладено першу угоду щодо розмінування агроземель за державною програмою

Олена Бойченко, партнерка Deloitte Ukraine, зазначає: “Україна має значний потенціал для залучення нових кадрів серед жінок, людей старшого віку та молоді. Проте, існують певні бар’єри, такі як низька мотивація до навчання серед старшого покоління та небажання частини жінок опановувати “чоловічі” професії. Важливо також враховувати рівень володіння англійською мовою, який обмежує можливості працевлаштування”.

Дослідження підкреслює важливість державної підтримки програм навчання та перекваліфікації, а також необхідність розробки стратегій, спрямованих на розкриття кадрового потенціалу країни.

Детальніше з результатами дослідження можна ознайомитися за посиланням

Юлія Ревака
Юлія Ревака
Редактор | Понад 10 років досвіду в гуманітарній сфері. З 2022 року працювала редактором на сайті ТочкаФан. З червня 2024 - редактор HMH.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Нове на сайті

Більше по темі