HEADS

В Україні укладено першу угоду щодо розмінування агроземель за державною програмою

Центр гуманітарного розмінування України підписав перший договір з оператором протимінної діяльності “Українські сервіси розмінування” на надання послуг з розмінування земель сільськогосподарського призначення. Договір охоплює ділянку площею 86 гектарів у Шевченківській громаді Миколаївської області. Про це повідомила Юлія Свириденко, Перший віце-прем’єр-міністр та Міністр економіки України, під час засідання Секторальної робочої групи з протимінної діяльності.

Читайте також: Пацієнти України: з березня 2025 року лікарі залишаться без зарплат, а пацієнти — без лікування

Економія для держави та фермерів

“Це перша угода в українській історії щодо розмінування агроземель через відкриті торги в системі Prozorro. Завдяки конкуренції початкова ціна знизилась на понад один мільйон гривень. Держава отримає економію, а фермер — повну компенсацію вартості розмінування”, — зазначила Свириденко. Загалом у системі Prozorro відбулося 11 подібних аукціонів, де змагалося від 2 до 6 учасників. Падіння цін на торгах перевищило 18%, що забезпечить економію для державного бюджету понад 44 мільйони гривень.

Складність розмінування

Фермерське господарство, яке взяло участь у програмі компенсації вартості розмінування, зіткнулося з численними викликами. Територія, що підлягає розмінуванню, складається з 12 ділянок різного рівня складності, де зафіксовані касетні боєприпаси, протипіхотні та протитранспортні міни. За розмінування оператор отримає 4,85 мільйона гривень.

Програма компенсацій працює

“Підписаний договір та активна робота саперів — це найкращий доказ того, що програма компенсацій працює. Важливо, що в програмі беруть участь як великі, так і малі агровиробники”, — сказав Ігор Безкаравайний, заступник Міністра економіки України.

Читайте також: Без ТЦК: Уряд дозволив військовим частинам напряму мобілізувати добровольців

Наступні аукціони

Центр гуманітарного розмінування оголосив 20 аукціонів на закупівлю послуг з розмінування сільськогосподарських земель загальною площею 6 690 гектарів. Наступні дев’ять аукціонів заплановані на 1 жовтня, де будуть закуповуватись послуги з розмінування ще 2 470 гектарів, а стартова ціна перевищить 172 мільйони гривень.

Ринок гуманітарного розмінування функціонує

“Проведення аукціонів та початок робіт важливі для того, щоб фермери і оператори побачили, що ринок функціонує”, — підкреслив Володимир Байда, Директор Центру гуманітарного розмінування.

Координація діяльності

Гуманітарне розмінування в Україні координується Міністерством економіки, яке забезпечує взаємодію центральних органів виконавчої влади з питань протимінної діяльності.

Юлія Ревака
Юлія Ревака
Редактор | Понад 10 років досвіду в гуманітарній сфері. З 2022 року працювала редактором на сайті ТочкаФан. З червня 2024 - редактор HMH.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Нове на сайті

Більше по темі