HEADS

Без ТЦК: Уряд дозволив військовим частинам напряму мобілізувати добровольців

У зв’язку з погіршенням безпекової ситуації в Україні, військові частини отримали право проводити мобілізацію резервістів та військовозобов’язаних, які добровільно бажають служити під час мобілізації. Відповідну постанову, розроблену Міністерством оборони, ухвалив Кабінет Міністрів України.

Що передбачає нова постанова?

Згідно з новими правилами, військовозобов’язані та резервісти-добровольці мають можливість обрати військову частину для служби без необхідності звертатися до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки. Це спростить процес призову та надасть більше свободи для вибору.

Командири військових частин отримали такі повноваження:

  • Видавати направлення на військово-лікарську комісію для визначення придатності до служби.
  • Комплектувати бойові частини добровольцями, які бажають служити за призовом під час мобілізації.

Перелік військових частин, командири яких зможуть здійснювати призов добровольців, буде визначений Генеральним штабом Збройних сил України.

Коментар Міністрa оборони

“Ми максимально ефективно використовуємо мотивацію українців захищати свою державу від російської збройної агресії, даючи можливість потрапити на військову службу саме в той підрозділ, який обрали. Бригади отримали інструменти, про які вже давно просили, – проводити якісний рекрутинг, результатом якого є адресний призов добровольців. Ця постанова є інструментом, що дозволяє суттєво зменшити час рекрутингу й гарантує, що кожен та кожна зможе долучитися туди, де його чи її бажання та вміння збігаються з потребами оборони’, — прокоментував Міністр оборони України Рустем Умєров.

Зміни до порядку призову

Ухвалена Урядом постанова вносить зміни до Порядку проведення призову на військову службу під час мобілізації, затвердженого постановою Кабінету Міністрів від 16.05.2024 № 560.

Ці зміни створюють умови для більш гнучкого та ефективного підходу до мобілізації, що є критично важливим в умовах сучасних викликів.

Юлія Ревака
Юлія Ревака
Редактор | Понад 10 років досвіду в гуманітарній сфері. З 2022 року працювала редактором на сайті ТочкаФан. З червня 2024 - редактор HMH.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Нове на сайті

Більше по темі