HEADS

Україна є найбільш замінованою державою світу – вплив російського вторгнення на довкілля

Дмитро Лубінець
Дмитро Лубінецьhttps://ombudsman.gov.ua/
Уповноважений Верховної Ради України з прав людини | Відповідно до статті 101 Конституції України парламентський контроль за додержанням конституційних прав і свобод людини і громадянина здійснює Уповноважений Верховної Ради України з прав людини.

Росія систематично порушує норми міжнародного гуманітарного права, зокрема Протокол I до Женевських конвенцій, який передбачає заборону застосовувати методи або засоби ведення воєнних дій,  які мають на меті завдати серйозної шкоди природному середовищу. Також Женевські конвенції забороняють заподіювати шкоду природному  середовищу  як  репресалій (вид санкцій). Водночас МАГАТЕ регулярно повідомляє про замінування росіянами Запорізької атомної електростанції, що можна сприймати як ядерний шантаж не лише України, а й всієї Європи. Росія скоїла в Україні понад 4700 екологічних злочинів на 64 млрд доларів. Офіс Генпрокурора України розслідує 280 кримінальних проваджень щодо воєнних злочинів проти довкілля, 15 з яких за фактами екоциду.

Читайте також: Інтегрована візія річки Дніпро: про що спільний проєкт Ro3kvit та Greenpeace

Наразі Україна є найбільш замінованою державою світу: близько 142 тисячі км² вважаються потенційно замінованими. Мінування природних ландшафтів і сільськогосподарських земель становить серйозну загрозу для життя й здоров’я громадян. Вибухи мін призводять до істотного хімічного забруднення ґрунтів важкими металами. Своєю чергою висока концентрація важких металів і токсичних речовин робить ґрунт небезпечним, а в деяких випадках непридатним для подальшого сільськогосподарського використання. Також детонація мін провокує пожежі.

Росіяни заміновують все, включно з будинками цивільних. Вони використовують так звані «Пелюстки», протипіхотні фугасні міни, які заборонені Оттавською конвенцією. Лише з 24 лютого 2022 року верифіковано 713 інцидентів від мін та вибухонебезпечних залишків війни серед цивільного населення. Постраждало 1030 людей, з яких 309 загинуло. 

Одна з найвразливіших категорій населення, які можуть постраждати від мін, – це діти. За менш ніж 2 роки міни та інші вибухонебезпечні предмети спричинили 116 жертв серед дітей

Читайте також: Право на освіту в умовах війни: які виклики постали перед державою?

Також у зоні підвищеного ризику працівники критичної інфраструктури та фермери, які обробляють поля, що перебували у зоні бойових дій. Відомо, що постраждало 110 працівників критичної інфраструктури та 185 працівників сільського господарства.

Заміновані території безпосередньо впливають і на втрату Україною близько $4 млрд експорту агропродукції щорічно. Загалом  за даними Tony Blair Institute і Мінекономіки України збитки нашої держави через міни та інші вибухонебезпечні предмети становлять більш як 11 мільярдів доларів щорічно.

Щоб подолати наслідки замінувань, Уряд схвалив Національну стратегію протимінної діяльності. Також є низка країн і міжнародних організацій, які надають нам допомогу та спільно з Україною здійснюють заходи у сфері протимінної діяльності. Це зокрема Координатор проєктів ОБСЄ в Україні, Програма розвитку ООН в Україні та Коаліція спроможностей з розмінування на чолі з Литвою та Ісландією.

Читайте також: Екологічна катастрофа в Чернігові: забруднення в Десні загрожує поширитися до Києва

До розмінувань залучені спеціалізовані підрозділи ЗСУ, Державної спеціальної служби транспорту, ДСНС. Використовуються інноваційні технології та підходи. Однак масштаби забруднення залишаються надзвичайно складним викликом, який вимагає безперервної підтримки та ресурсів. Найбільшою потребою для України на сьогодні є забезпечення спеціалістів належним обладнанням та засобами.

Війна порушила право наших громадян на безпечне для життя і здоров’я довкілля. Наслідки, які виникли через російське вторгнення, відчуватимуть не лише українці, а й все людство. Адже шкода, яка завдається екології, призводить до негативних змін клімату та забруднення довкілля.

Читайте також: Освітній омбудсмен: Не витрачайте ваш час на непотрібну шкільну форму

Останнє на сайті

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here