HEADS

Пацієнти України: з березня 2025 року лікарі залишаться без зарплат, а пацієнти — без лікування

Пацієнти України
Пацієнти Україниhttps://patients.org.ua/
Благодійний фонд | Представляємо інтереси понад 4,5 млн пацієнтів з важкими та хронічними захворюваннями. Ми робимо усе, аби поліпшити доступ українців до якісного лікування, гарантованого державою.

У проєкті Держбюджету на 2025 рік посадовці заклали вимогу перевести усі медзаклади на казначейські рахунки, що фактично спричинить колапс у роботі системи охорони здоров’я і залишить мільйони пацієнтів без необхідної медичної допомоги під час війни.

Якщо проєкт Держбюджету ухвалять в такому вигляді, то медичні заклади у 2025 році не зможуть оперативно розпоряджатися власними коштами, закуповувати ліки та виплачувати заробітні плати медикам. Завдяки автономії, яку отримали лікарні у 2018 році, відкривши власні рахунки в банках, ці проблеми були вирішені. Зараз вони можуть повернутися знову та завдати ще більше негативних наслідків для пацієнтів, яким під час війни необхідне безперервне лікування. 

«Перший ризик, який вбачає лікарська спільнота, — це затримки всіх грошових платежів. Всі ми памʼятаємо, як до впровадження медреформи лікарі щороку страйкували, бо заробітні плати не виплачувались вчасно. Ця проблема неодмінно повернеться, якщо до казначейства доєднається понад 2 тисячі установ на додаток до всіх інших «бюджетників». Вони вже зараз погоджують платежі в казначействі від 2 тижнів до 2 місяців. Коли доєднаються нові підприємства, для своєчасного обслуговування просто не буде рук, тож зарплати лікарям та закупівлі препаратів будуть затримуватися місяцями»,— розповідає голова ГО «Медичні лідери» Юлія Брикульська. 

Так вже з 1 березня лікарні будуть місяцями чекати, щоб оплатити рахунки на закупівлі ліків, розхідних матеріалів тощо. Пацієнти відчують затримки в закупівлях на собі, коли в лікарнях не буде необхідних ліків, гарантоване лікування фактично зупиниться, а на заміну його повернуться тотальні побори та неформальні платежі. Вся медична реформа та автономність медзакладів, яка так необхідна в умовах війни, може перестати працювати у 2025 році. 

«Все те, за що роками боролась пацієнтська спільнота, зараз під загрозою. Лікарні без ліків та персоналу в країні, де йде війна, загрожує колапсом всієї медичної системи. Медзаклади не зможуть швидко реагувати на виклики, наприклад, у разі прильотів, а без гарантованого лікування залишаться пацієнти з важкими захворюваннями, поранені військові і цивільні. Також це спровокує зростання тіньових оплат з пацієнтів. Рахунки у казначействі — це величезний відкат назад у совок, з якого медична система не так давно вирвалася, і звісно, руйнування одного із засадничих принципів медреформи — автономності закладів!»,— розповідає виконавча директорка БФ «Пацієнти України» Інна Іваненко. 

Негативний вплив не завершиться на пацієнтах та лікарях, бо через доєднання 2000 нових користувачів до системи казначейства, затримки можуть статися і в оборонних закупівлях. 

Лікарська та пацієнтська спільноти закликають прибрати з проєкту Держбюджету на 2025 рік вимогу про переведення лікарень на казначейські рахунки, аби зберегти автономність та мобільність медичних закладів під час війни та зберегти здобутки медреформи.

Останнє на сайті

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here