HEADS

Новий законопроект Міністерства оборони: онлайн-реєстрація на військовий облік для українців

Міністерство оборони України розробило новий законопроект, який спростить процедуру постановки на військовий облік для громадян призовного віку. Згідно з проектом закону “Про внесення змін до Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”, українці зможуть реєструватися на військовий облік онлайн за допомогою електронних засобів ідентифікації.

Читайте також: Ваучери на навчання: нові можливості для українців

Основні зміни в законопроекті

Зокрема, планується:

  • Онлайн-реєстрація: Громадяни зможуть ставати на військовий облік та уточнювати свої персональні дані через сервіс “Електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного та резервіста”.
  • Ліквідація комісій: Пропонується скасувати медичний огляд та комісії, які раніше були необхідні для взяття на облік.
  • Медичний огляд для студентів: Громадяни, які здобувають вищу освіту, проходитимуть медичний огляд лише перед практичними заняттями базової загальновійськової підготовки.

Зміни щодо військового обліку жінок

Законопроект також уточнює положення щодо військового обліку жінок, які бажають проходити базову військову службу. Жінки, які виявлять таке бажання, будуть ставитися на облік призовників безпосередньо перед направленням на службу. Після завершення базової військової служби вони перейдуть на облік військовозобов’язаних.

Читайте також: “Калькулятор життя”: Як оцінити ймовірність тривалості життя

Ці зміни мають на меті спростити процес військового обліку, зменшити бюрократичні перешкоди та зробити його більш доступним для українців. Законопроект було схвалено на черговому засіданні Кабінету Міністрів України і тепер очікує на подальше обговорення та ухвалення.

Юлія Ревака
Юлія Ревака
Редактор | Понад 10 років досвіду в гуманітарній сфері. З 2022 року працювала редактором на сайті ТочкаФан. З червня 2024 - редактор HMH.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Нове на сайті

Більше по темі