HEADS

Реформа старшої школи: “Профільна” освіта вже у 2027 році

З 2027 року старша школа в Україні стане “профільною”. Це означає, що після 9 класу учні зможуть обрати одне з двох спрямувань:

  • Академічне: навчання в ліцеях за обраним профілем (STEM, мовно-літературний тощо). Учні самостійно обиратимуть предмети для поглибленого вивчення та предмети поза профілем.
  • Професійне: навчання в коледжах чи ЗФПО з опануванням професії та вибором пов’язаних з нею предметів. Після закінчення можна буде працювати або продовжити навчання у ЗВО.
YouTube player
Читайте також: В Україні розробили освітні матеріали для підтримки учнів з епілепсією у школах

Як сприймають реформу?

Соціологічне дослідження показало, що:

  • 85% старшокласників підтримують реформу.
  • 91% старшокласників та 83% студентів ЗП(ПТ)О хочуть обирати частину предметів.
  • 85% батьків учнів 10-11 класів та 78% батьків учнів 5-6 класів підтримують реформу.

Учні відзначають, що їм не вистачає можливості обирати предмети за інтересами, та хочуть більше практики на уроках.

Профорієнтація та практичні навички

Більшість опитаних батьків та учнів зазначили, що у школах проводять профорієнтацію, але часто це роблять учителі. Не вистачає системного підходу та різноманітних форматів (екскурсії, ярмарки професій тощо).

Читайте також: Право на освіту в умовах війни: які виклики постали перед державою?

Співпраця з громадами

Триває підготовка до реформи: зміни до законодавства, розробка програм, підручників, навчання вчителів, оновлення освітнього середовища.

Громади разом з МОН та ОДА працюють над створенням мережі ліцеїв. 81% голів ТГ з менш ніж 1200 учнями готові створювати ліцеї. 56% голів ТГ та 59% депутатів готові до співпраці з іншими громадами, якщо ліцей буде на їхній території.

Учні та студенти готові навчатися в іншій громаді, якщо там будуть кращі умови. 40% педагогів також готові працювати в іншій громаді, якщо поряд не буде ліцею.

Читайте також: Освітній омбудсмен: Не витрачайте ваш час на непотрібну шкільну форму
Марта Синовіцька
Марта Синовіцька
Журналістка | Навчалася в КНУ ім. Тараса Шевченка, ІФ, спеціальність "Літературно-мистецька аналітика". У журналістиці з 2020 року. Починала редактором управлінських видань МЦФЕР-Україна. Згодом працювала редактором Департаменту інформації УГКЦ. З липня 2024 року - журналістка Humanitarian Media Hub.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here