HEADS

Динаміка якості води на річках Сейм та Десна: без загроз для водозабезпечення Київщини

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України повідомляє, що станом на 19 вересня ситуація з якістю води на річці Десна у Київській області залишалася у межах норм. За даними Київводоканалу, хімічне споживання кисню на пункті водозабору у Броварах становить 32,02 міліграмів на дециметр кубічний, перевищуючи норму в 30 міліграмів. У Києві це значення нижче — 20,76 міліграмів на дециметр кубічний, а розчинений кисень відповідає нормі, становлячи 6,02 міліграмів.

Читайте також: Право на освіту в умовах війни: які виклики постали перед державою?

Важливо відзначити, що за результатами аналізів не виявлено перевищень за вмістом пестицидів, поліароматичних вуглеводнів, летких органічних сполук та важких металів. Водночас не зафіксовано випадків загибелі риби, а також перевищень за амонійним азотом, нітритами та хлоридами.

Якість води у річці Сейм

На річці Сейм, яка протікає на Сумщині, спостерігається погіршення якості води, особливо у верхніх пунктах моніторингу. Найгірші показники зафіксовано на ділянці між селами Пруди та Мутин, де хімічне споживання кисню знизилось до 112 міліграмів на дециметр кубічний, а розчинений кисень залишається низьким — 0,14-0,34 міліграмів на дециметр кубічний. Ймовірним джерелом забруднення є територія Росії.

У Чернігівській області відзначено покращення якості води у річці Сейм. Всі досліджувані показники відповідають нормативам, за винятком марганцю в пункті Батурин, де він перевищує норму в 1,2 рази. Розчинений кисень тут становить 7 міліграмів на дециметр кубічний, а показник хімічного споживання кисню — 26-26,7 міліграмів.

Покращення якості води у річці Десна

На Чернігівщині якість води річки Десна також покращилась у всіх пунктах моніторингу. Розчинений кисень знаходиться в межах норми, а в місті Остер хімічне споживання кисню становить 33 міліграмів на дециметр кубічний. Вміст амонійного азоту, марганцю, нітритів, фосфатів та хлоридів не перевищує нормативні значення.

Читайте також: Яким буде соціальний бюджет-2025?

Висновок

Загалом, за результатами вимірювань, ситуація з якістю води на річках Сейм та Десна є контрольованою, без загроз для водозабезпечення Київщини. Очисні споруди Київводоканалу готові впоратися з потенційним забрудненням, що гарантує відповідність якості води у кранах споживачів державним санітарним нормам.

Юлія Ревака
Юлія Ревака
Редактор | Понад 10 років досвіду в гуманітарній сфері. З 2022 року працювала редактором на сайті ТочкаФан. З червня 2024 - редактор HMH.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Нове на сайті

Більше по темі