HEADS

ООН Жінки в Україні: стартувала програма для подолання гендерного розриву в оплаті праці

Згідно з даними Держстату, до повномасштабного російського вторгнення в Україні у 2021 році розрив в оплаті праці між жінками та чоловіками складав 18,6%. Це означає, що жінкам доводиться працювати більше, щоб отримати стільки ж, скільки чоловіки — в середньому це 6,5 років додаткової праці за все життя. Повідомляє UN Women Ukraine / ООН Жінки в Україні.

Читайте також: Тревел-грант на осінній сезон: можливості для жіночих організацій та підприємниць

У 2015 році цей розрив становив 26%, і протягом наступних років суттєво зменшився. Сьогодні Україна є лідером за залученням жінок до професійних і технічних сфер. Проте лише 15% компаній належать жінкам, а в 17,7% бізнесів вони займають керівні посади.

Вплив війни на жінок

Повномасштабне російське вторгнення 24 лютого 2022 року ускладнило економічне становище жінок. Багато з них стали головами домогосподарств, взяли на себе обов’язки з догляду за дітьми та зайнялися волонтерством. Ця необхідність поєднувати різні ролі часто призводить до втрати роботи та доходів.

Державні ініціативи для скорочення гендерного розриву

Олена Зеленська, Перша леді України, підкреслила, що навіть війною не можна виправдовувати нерівність. “Наші жінки мають право на гідну оплату праці в будь-який час”, — зазначила вона.

15 вересня 2023 року Уряд ухвалив Національну стратегію подолання гендерного розриву в оплаті праці до 2030 року. Мета — скоротити розрив з 18,6% до 13,6% за цей період. Стратегія містить набір інструментів для підвищення ролі жінок на ринку праці, включаючи легалізацію надомної роботи та підтримку жіночих бізнесів через гранти.

Нова ініціатива: кампанія “Звісно, зможеш!”

З 18 вересня Міністерство економіки України спільно з ООН Жінки розпочинає національну інформаційну кампанію “Звісно, зможеш!”, спрямовану на подолання гендерних стереотипів у професійному розвитку жінок та привернення уваги до проблеми гендерного розриву в оплаті праці.

Сабін Фрейзер Гюнеш, Представниця ООН Жінки в Україні, зазначила, що просування гендерної рівності залишається серед пріоритетних завдань. Вона наголосила на необхідності спільних зусиль уряду, бізнесу та громадянського суспільства для вирішення цієї проблеми.

Зменшення гендерного розриву в оплаті праці є ключовим елементом забезпечення рівності в Україні. Лише за умови, що жінки отримуватимуть таку ж оплату за роботу рівної цінності, як і чоловіки, можна досягти справжньої рівності та забезпечити жінкам можливість повністю сприяти відновленню країни.

Читайте також: Звіт ООН за серпень: втрата життів і руйнування інфраструктури
Юлія Ревака
Юлія Ревака
Редактор | Понад 10 років досвіду в гуманітарній сфері. З 2022 року працювала редактором на сайті ТочкаФан. З червня 2024 - редактор HMH.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Нове на сайті

Більше по темі