HEADS

У міжнародному Реєстрі збитків буде розширено перелік категорій заявників на відшкодування

Перелік категорій заявників на відшкодування в міжнародному Реєстрі збитків буде розширено. Це питання обговорювалося на нараді з питань внутрішньо переміщених осіб, що відбулася під головуванням заступника Керівника Офісу Президента України Ірини Верещук.

Читайте також: Право на освіту в умовах війни: які виклики постали перед державою?

Учасники наради заслухали презентацію Голови Київського офісу Реєстру збитків, завданих агресією Росії проти України. Доповідь стосувалася функціонування Реєстру та формування міжнародного механізму для отримання компенсацій у майбутньому.

Було зазначено, що Радою Реєстру нещодавно схвалено форми та правила подання для нових 16 категорій заяв про збитки, завдані постраждалим від російської агресії. Серед нових категорій — особи, які зазнали вимушеного переміщення за межі України, незаконного позбавлення волі, примусової праці, насильницького переміщення або депортації, а також втрати житла або місця проживання.

Форми заяв і правила для цих нових категорій будуть відкриті для подання після затвердження Конференцією учасників Реєстру та їх технічного впровадження.

Доповідач також нагадав, що наразі Конференцією учасників Реєстру вже затверджено 13 форм заяв по різних категоріях. 12 із них проходять процес технічної реалізації для доступу через вебпортал Дія.

З квітня 2024 року Реєстр збитків для України вже приймає заяви від громадян у одній категорії — про пошкодження або знищення житлового нерухомого майна.

Юлія Ревака
Юлія Ревака
Редактор | Понад 10 років досвіду в гуманітарній сфері. З 2022 року працювала редактором на сайті ТочкаФан. З червня 2024 - редактор HMH.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Нове на сайті

Більше по темі