HEADS

Оновлено алгоритм отримання державних грантів на навчання

Міносвіти повідомляє, що 13 вересня Уряд України ухвалив зміни до постанови, яка стосується реалізації пілотного проекту надання державних грантів для здобуття вищої освіти. Незважаючи на зміни, критерії надання грантів та їхні суми залишаються незмінними.

Читайте також: Право на освіту в умовах війни: які виклики постали перед державою?

Спрощення механізму отримання грантів

Важливим нововведенням стало спрощення процесу подачі заявок на отримання грантів. Відтепер студенти зможуть подавати заявки через мобільний застосунок Дія, що дозволить уникнути зайвої бюрократії. Тепер не потрібно використовувати електронний кабінет в ЄДЕБО або відкривати спеціальний рахунок у банку.

Алгоритм активації грантів

З 15 вересня до 5 листопада студенти повинні підтвердити отримання державного гранту в застосунку Дія. Для цього потрібно:

  1. Оновити та увійти в застосунок.
  2. Вибрати сертифікат на навчання в переліку документів.
  3. Підтвердити отримання гранту за допомогою Дія.Підпис.

Важливо активувати сертифікат до 5 листопада, щоб не втратити можливість його використання.

Фінансування

Після активації грантів Міністерство освіти і науки (МОН) видасть наказ про надання грантів і автоматично перерахує кошти до спеціального фонду закладів освіти. Перший платіж, що складає 50% щорічного гранту, буде перераховано до 1 грудня 2024 року, а другий — до 1 квітня 2025 року. Студенти отримають повідомлення про зарахування коштів у застосунку Дія.

Хто може подати заявку?

Заявку на грант може подати самостійно студент або студентка, без участі батьків або законних представників. Студенти, які за результатами НМТ можуть претендувати на грант, вже отримали відповідні повідомлення в електронному кабінеті вступника.

Консультаційна підтримка

Для отримання додаткової інформації та відповідей на запитання працює консультаційна телефонна гаряча лінія МОН. Зателефонувати можна за номером 0 (800) 50-45-70 або написати на пошту grant_mon@mon.gov.ua. Консультаційна підтримка доступна з 16 вересня до 5 листопада, з понеділка по четвер з 9:00 до 17:00, у п’ятницю — з 9:00 до 16:00.

Що таке державний грант?

Державний грант — це фінансова підтримка для вступників, які навчаються за контрактом. Сума гранту може становити від 15 тисяч грн і більше на рік для покриття частини витрат на навчання на будь-якій бакалаврській програмі або на програмі підготовки медика. Розмір гранту визначається індивідуально, виходячи з результатів НМТ та коефіцієнта спеціальності.

Для отримання гранту потрібно мати результати НМТ від 150 балів з будь-яких двох предметів, що дасть можливість отримати 15 тис. грн. Для гранту другого рівня необхідні результати від 170 балів з тих же предметів, що дозволить отримати 25 тис. грн. Варто зазначити, що розмір гранту може бути збільшений в залежності від спеціальності.

Ці нововведення роблять процес отримання грантів простішим і доступнішим для студентів, що відкриває нові можливості для здобуття вищої освіти в Україні.

Юлія Ревака
Юлія Ревака
Редактор | Понад 10 років досвіду в гуманітарній сфері. З 2022 року працювала редактором на сайті ТочкаФан. З червня 2024 - редактор HMH.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Нове на сайті

Більше по темі