HEADS

Загальна сума підтримки від Європейського Союзу сягнула 118 мільярдів євро

12 вересня, Європейський парламент отримав оновлену інформацію про обсяги допомоги, наданої Україні Європейським Союзом. Віцепрезидент Європейської Комісії Валдіс Домбровскіс повідомив, що загальна сума підтримки сягнула 118 мільярдів євро.

Читайте також: У Міндовкіллі порахували суму збитків довкіллю через забруднення річок Сейм та Десна

Згідно з його заявою, ця сума включає:

  • 25,2 мільярда євро макрофінансової допомоги;
  • 17 мільярдів євро для підтримки біженців з України в країнах ЄС;
  • 14 мільярдів євро, зібраних через фонд Ukraine Facility;
  • 12 мільярдів євро у вигляді позик, субсидій та гарантій від країн ЄС.

Важливою частиною допомоги є 43,5 мільярда євро військової підтримки, з яких 6,1 мільярда євро надходять від Європейського фонду миру. Домбровскіс також повідомив, що на території ЄС вже підготовлено 60 тисяч українських військових, а до кінця зими планується навчити ще 15 тисяч. Крім того, ЄС вже виконав на 70% свою мету постачання Києву 1 мільйона снарядів.

ЄС виділив 1,4 мільярда євро з прибутку від заморожених російських активів на закупівлю пріоритетного озброєння для України, включаючи артилерійські снаряди та засоби ППО. Вказано, що більшість закупленої зброї надійде в Україну до кінця 2024 року.

Крім того, Європейська Комісія працює над реалізацією рішення G7 щодо надання Україні фінансування на суму 50 мільярдів доларів (близько 46 мільярдів євро), яке буде частково покрито за рахунок доходів від заблокованих російських активів. Вже розпочато передавання цих коштів Україні та країнам ЄС для постачання пріоритетного військового оснащення, зокрема додаткових засобів ППО і артилерійських боєприпасів.

Юлія Ревака
Юлія Ревака
Редактор | Понад 10 років досвіду в гуманітарній сфері. З 2022 року працювала редактором на сайті ТочкаФан. З червня 2024 - редактор HMH.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Нове на сайті

Більше по темі