HEADS

Усиновлення евакуйованих дітей: нові можливості та механізм

Минулого року українці, які проживають на території України, отримали нову можливість усиновлювати дітей, евакуйованих за кордон із закладів цілодобового перебування. Повідомляє Мінсоцполітики. Ці діти покинули свою країну через напад росії і нині більше 2 тисячі з них перебувають за кордоном. Нещодавно уряд ухвалив постанову, розроблену Міністерством соціальної політики, яка вдосконалює механізм повернення дітей в Україну, при цьому особливу увагу приділяючи поверненню дітей в сімейні форми виховання.

Читайте також: Презентовано аналіз стану організації та надання соціальних послуг у шести областях України

Хто може усиновити евакуйовану дитину

Усиновлювачами можуть стати лише громадяни України, які постійно проживають на підконтрольній Україні території, за винятком районів, наближених до зони бойових дій. Іноземці та українці, які тимчасово або постійно проживають за кордоном або на окупованій території, не мають права бути усиновлювачами.

Перші кроки для усиновлення

  1. Подання заяви та документів: Родина або особа, яка планує усиновлення, повинна подати заяву та пакет документів, пройти навчання та отримати відповідну довідку.
  2. Отримання інформації про дитину: Інформацію про евакуйованих дітей можна отримати в службах у справах дітей обласних та Київської міської державної адміністрацій, а також у Державній службі України у справах дітей.
  3. Знайомство з дитиною: Після отримання інформації про дитину кандидат/ка на усиновлення отримує направлення на знайомство. Документи дитини, включаючи медичні, надаються працівником служби у справах дітей.

Процедура знайомства з дитиною

  • Онлайн-знайомство: На початку можливе онлайн-знайомство за згодою кандидатів в усиновлювачі.
  • Особисте знайомство: Обов’язкове особисте знайомство з дитиною відбувається в країні її тимчасового перебування. Якщо один з подружжя обмежений у праві виїзду за кордон, він може ознайомитися з дитиною онлайн, а інший з подружжя має поїхати до дитини.

Повернення дитини з-за кордону

Після успішного знайомства та оформлення опіки/піклування над дитиною, вона може бути влаштована до родини ще до винесення рішення суду. Додаткове навчання для кандидатів не є необхідним. Опіка встановлюється на три місяці і може бути продовжена до винесення рішення суду. Протягом цих трьох місяців кандидати повинні подати заяву про усиновлення до суду.

Висновок про стан здоров’я дитини, її фізичний і розумовий розвиток може бути оформлений після повернення дитини в Україну.

Цей новий механізм усиновлення створює можливість для українців надати дбайливий дім дітям, які пережили важкі часи, і забезпечити їм стабільне та любляче середовище.

Юлія Ревака
Юлія Ревака
Редактор | Понад 10 років досвіду в гуманітарній сфері. З 2022 року працювала редактором на сайті ТочкаФан. З червня 2024 - редактор HMH.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Нове на сайті

Більше по темі