HEADS

Право на освіту в умовах війни: які виклики постали перед державою?

Дмитро Лубінець
Дмитро Лубінецьhttps://ombudsman.gov.ua/
Уповноважений Верховної Ради України з прав людини | Відповідно до статті 101 Конституції України парламентський контроль за додержанням конституційних прав і свобод людини і громадянина здійснює Уповноважений Верховної Ради України з прав людини.

Збройна агресія РФ проти України спричинила численні проблеми в освітньому процесі, які потребують термінового розв’язання на державному рівні. Права дітей та молоді на освіту постійно порушуються через обстріли, руйнування шкіл та труднощі з доступом до освітніх послуг.

Обстріли й руйнування закладів освіти

З початку повномасштабного вторгнення РФ, 3798 закладів освіти постраждали від обстрілів, з них 365 повністю зруйновані. Постраждала кожна сьома школа на території нашої країни. Якість навчального процесу знижується і через переривання навчання через обстріли й повітряні тривоги. Через це близько 900 тисяч школярів змушені навчатися онлайн. Однак дистанційна освіта не дає того рівня засвоєння знань, як очне навчання, особливо враховуючи проблеми з електропостачанням, спричинені ударами по енергетичній інфраструктурі України.

Читайте також: Освітній омбудсмен: Не витрачайте ваш час на непотрібну шкільну форму

Доступ до освіти для вступників з ТОТ

Окремо варто зупинитися на питаннях доступу до освіти для дітей з тимчасово окупованих територій України (ТОТ). Держава вже розпочала роботу над розробкою нових підходів до забезпечення доступу до освіти для дітей з ТОТ. Нещодавно в Офісі Омбудсмана відбулася зустріч робочої групи з підготовки Концепції доступу до права на освіту молоді з тимчасово окупованих територій України. Вона повинна забезпечити рівні можливості для отримання якісної освіти на всіх рівнях для молоді з ТОТ, сприяти їхній успішній інтеграції в освітню сферу та суспільство в цілому.

Важливо зробити умови, щоб діти з ТОТ вступали до українських навчальних закладів. З 2016 року в Україні започаткували спрощену систему вступу для осіб з ТОТ через освітні центри «Крим-Україна» та «Донбас-Україна». Однак за статистикою кількість дітей з ТОТ, які вступають в українські навчальні заклади, зменшується з кожним роком. Цю проблему потрібно негайно вирішувати.

Наявність укриттів та матеріально-технічної бази

Попри військові дії, Україна не зупиняється в пошуках рішень для забезпечення права на освіту. Впроваджуються інноваційні методики, зокрема будуються підземні класи та школи, де діти можуть навчатися навіть під час повітряних тривог. Це важливий крок для забезпечення безпеки дітей та підтримки освітнього процесу. Проте швидкість впроваджень бажає кращого: на третій рік повномасштабного вторгнення досі не всі навчальні заклади мають укриття. Уряд поставив мету до кінця 2024 року забезпечити бомбосховищами 100% закладів освіти. Я сподіваюся, що цю ціль досягнуть.

Читайте також: Звіт ООН за серпень: втрата життів і руйнування інфраструктури

Доступ до освіти для дітей за кордоном

Ще один важливий виклик перед державою – захист права на освіту дітей, які перебувають за кордоном. Деякі з них навчаються одночасно в українських і іноземних школах, що створює додаткове навантаження для учнів. Важливо забезпечити їм можливість здобувати українську освіту без шкоди для їхнього фізичного і психічного здоров’я. Українська освіта може стати тим якорем, який не дозволить дітям забути про свою Батьківщину і в майбутньому повернутися в Україну.

Умови праці педагогів

Окрім захисту прав дітей, важливо приділити увагу умовам праці вчителів. У положеннях статті 61 Закону України «Про освіту» передбачається, що посадовий оклад педагогічного працівника найнижчої кваліфікаційної категорії встановлюється в розмірі трьох мінімальних заробітних плат. У 2024 році це не менше 24 тисяч гривень. Однак на практиці зарплати часто є значно нижчими.

З цього питання я відкрив провадження, в межах якого надав відповідні рекомендації Міносвіти та Мінфіну. Міносвіти повідомило, що для виплати зарплати на рівні не менше 24 000 грн необхідні додаткові видатки як з державного, так і місцевих бюджетів у сумі щонайменше 300 млрд грн.

Українська система освіти стикається з багатьма викликами через війну, проте є кілька ключових кроків, які дозволять зберегти і покращити доступ до освіти для всіх дітей: розробка та впровадження реінтеграційних програм для дітей з ТОТ та внутрішньо переміщених осіб, збільшення кількості бюджетних місць для абітурієнтів з ТОТ, забезпечення матеріально-технічної підтримки закладів освіти і покращення умов праці освітян. Закликаю відповідальні держоргани оперативніше та ефективніше працювати у цьому напрямку.

Читайте також: Цифровізація охорони здоров’я: Віктор Ляшко анонсував нововведення на саміті eHealth

Останнє на сайті

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here