HEADS

Оперативний звіт про ситуацію на річках Сейм та Десна: якість води у водозаборах Київщини відповідає нормам

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України на своїх сторінках повідомляє оперативну інформацію щодо ситуації на річках Сейм та Десна.

Читайте також: Звіт ООН за серпень: втрата життів і руйнування інфраструктури

Якість води на річці Десна

16 вересня 2024 року якість води на річці Десна у місцях водозаборів міста Київ перебуває у межах норми. На пункті водозабору в місті Бровари зафіксована незначна зміна у хімічному споживанні кисню, яке зросло з 28,37 до 33,2 міліграм на дециметр кубічний при нормі 30 міліграм на дециметр кубічний. Розчинений кисень, хоч і трохи знизився з 6,22 до 5,4 міліграм на дециметр кубічний, все ще залишається в межах норми. Ризики для здійснення водозабору відсутні. Забруднення, що рухається Десною, менш концентроване, ніж те, що було на початку в річці Сейм та у точках відбору води річки Сейм на Чернігівщині. Перевищень за вмістом пестицидів, поліароматичних вуглеводнів, летких органічних сполук, а також важких металів не виявлено. Загибелі риби не зафіксовано, проте спостерігається потемніння води. По азоту амонійному, нітритах та хлоридах перевищень не зафіксовано.

Коментарі від Київводоканалу

Київводоканал і науковці підтверджують, що очисні споруди справляться із забрудненням у разі його доходження до точок водозабору. Якість води у кранах споживачів не зміниться і відповідатиме Державним санітарним нормам і правилам. Єдиним можливим ризиком є запах, проте Київводоканал заготовив 120 тонн пилоподібного активованого вугілля для його усунення. У випадку погіршення показників якості води у Десні Київводоканал застосовуватиме технологію посиленого очищення води з використанням активованого вугілля, що дозволить усунути органічні забруднення та неприємні запахи.

Ситуація на річці Сейм

Щодо річки Сейм, на Сумщині спостерігається погіршення якості води у верхніх пунктах моніторингу до міста Мутин. У селі Чумакове хімічне споживання кисню зросло з 30 до 84,2 мгО/дм³ при нормі 30 мгО/дм³, також збільшився вміст завислих речовин. Вміст розчиненого кисню у воді відповідає нормі.

На Чернігівщині відзначається покращення якості води у річці Сейм. Спостерігається збільшення вмісту розчиненого кисню до 8,05-8,11 міліграм на дециметр кубічний, а показник хімічного споживання кисню знаходиться в межах 28-30 міліграм на дециметр кубічний. Показники азоту амонійного, заліза загального та марганцю знизились і не перевищують допустимі норми.

Якість води в річці Десна на Чернігівщині

Результати вимірювань проб води річки Десна на Чернігівщині свідчать про покращення якості води у всіх пунктах до міста Остер. У місті Остер хімічне споживання кисню перевищує норму в 1,1 рази, але розчинений кисень за добу зріс з 5,8 до 7,05 міліграм на дециметр кубічний. По азоту амонійному, нітритах, фосфатах і хлоридах перевищень не зафіксовано.

Загальна ситуація та заходи

За результатами вимірювань пріоритетних забруднюючих речовин проб води річок Сейм та Десна перевищень екологічних нормативів якості за вмістом пестицидів, поліароматичних вуглеводнів, летких органічних сполук та важких металів не виявлено.

Державне агентство водних ресурсів України, Державна екологічна інспекція України та Чернігівводоканал у 9 точках встановили аераційні установки: 6 у Чернігівській області та 3 в Київській. Ці установки штучно насичують воду киснем, сприяючи прискоренню окислення органічних речовин і допомагаючи природному процесу самоочищення річок.

Юлія Ревака
Юлія Ревака
Редактор | Понад 10 років досвіду в гуманітарній сфері. З 2022 року працювала редактором на сайті ТочкаФан. З червня 2024 - редактор HMH.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Нове на сайті

Більше по темі