HEADS

Схвалено проект Держбюджету на 2025 рік: на які видатки кошти точно будуть

Уряд України затвердив проект Державного бюджету на 2025 рік, який найближчим часом буде передано на розгляд Верховної Ради. Проект бюджету підготовлено вчасно і є збалансованим.

Читайте також: Більше тисячі підприємиць подали заявки на грант “СТВОРЮЙ!” з бюджетом $1 мільйон від Мінекономіки, UMAEF, KSE Foundation та Ощадбанку

Основні Положення Проекту Бюджету

Міністр фінансів Сергій Марченко під час засідання Кабінету Міністрів України підкреслив, що фінансування сектору безпеки і оборони залишається ключовим пріоритетом бюджету на 2025 рік. Видатки на забезпечення ефективного протистояння ворогу зростатимуть, і всі внутрішні надходження та запозичення будуть спрямовані на потреби захисників України. Окрім того, допомога громадянам, підтримка ветеранів і соціальні послуги також є в фокусі уряду на наступний рік.

Доходи і Видатки

Доходи загального фонду Державного бюджету на наступний рік (без урахування офіційних трансфертів і грантів) складають 2007,4 млрд грн, тоді як видатки загального фонду – 3643,6 млрд грн.

Фінансовий ресурс на сектор безпеки та оборони у 2025 році зросте до 2223 млрд грн, що становить 26,3% від прогнозованого ВВП країни. Ці видатки включають грошове, речове та продовольче забезпечення військових, придбання озброєння і техніки, а також підтримку оборонно-промислового комплексу.

Соціальний Захист

Соціальний захист також залишається важливим пріоритетом. Допомога ветеранам війни збережена на рівні поточного року, включаючи фінансування програм підтримки. Кошти для внутрішньо переміщених осіб, осіб з інвалідністю, пільги та субсидії, а також трансферти Пенсійному фонду на виплату пенсій будуть враховані у повному обсязі. Окрім того, у 2025 році планується індексація пенсій з 1 березня.

На підтримку соціально незахищених громадян виділено 419,2 млрд грн: 237,9 млрд грн на виплати пенсій, 127,9 млрд грн на допомогу малозабезпеченим сім’ям і особам у складних життєвих обставинах, а також 42,3 млрд грн на пільги і субсидії. Також заплановані кошти для підтримки осіб з інвалідністю і сімей з дітьми.

Охорона Здоров’я і Освіта

Видатки на охорону здоров’я становитимуть 210,7 млрд грн, включаючи фінансування програми медичних гарантій і забезпечення лікарень ліками та медичними виробами. Пріоритети включають створення єдиного медичного простору та забезпечення житлом медичних працівників у сільських районах.

На освіту заплановано 169,3 млрд грн, що охоплює заробітні плати вчителям, гранти на вищу освіту, забезпечення підручниками і здорове харчування учнів. Також передбачено 9,6 млрд грн на розвиток культури, 4,0 млрд грн на цифрову трансформацію, зокрема на інноваційні проекти для сектору безпеки і оборони, та 14,0 млрд грн на підтримку наукових досліджень у сфері оборонно-промислового комплексу, енергетики та енергоефективності.

Підтримка бізнесу і регіонів

Для підтримки бізнесу передбачено фінансування Фонду розвитку підприємництва в розмірі 18 млрд грн для надання пільгових кредитів за програмою «5-7-9%» та 1,4 млрд грн на гранти для бізнесу.

На підтримку регіонів виділено 12,2 млрд грн у вигляді субвенцій на компенсацію різниці в тарифах для забезпечення доступності комунальних послуг. Окрім того, 9,4 млрд грн буде спрямовано на забезпечення житлом громадян через програму Укрфінжитло.

Гуманітарне розмінування і екологічні проекти

Заплановано 1 млрд грн на гуманітарне розмінування земель, що забезпечить безпеку на територіях, постраждалих від бойових дій. Також передбачено 1,75 млрд грн для Державного фонду декарбонізації та енергоефективної трансформації для зменшення викидів вуглецю та підвищення енергоефективності.

Місцеві бюджети і резервний фонд

Додаткову дотацію місцевим бюджетам у розмірі 51,2 млрд грн планується спрямувати на виконання повноважень органів місцевого самоврядування на деокупованих територіях, що сприятиме відновленню економічної активності.

Для оперативного реагування на непередбачувані події в резервному фонді закладено 43,9 млрд грн. Соціальні стандарти, такі як мінімальна заробітна плата і прожитковий мінімум, залишаються на рівні грудня 2024 року. Також бюджет передбачає нову модель управління публічними інвестиційними проектами з планом розподілу 25 млрд грн на 2025 рік.

Фінансування і запозичення

Прогноз фінансування Державного бюджету на 2025 рік передбачає зниження дефіциту до 19,4% ВВП (порівняно з 20,6% у 2024 році). Державні запозичення загального фонду плануються в обсязі 2237,6 млрд грн, включаючи 579,2 млрд грн внутрішніх і 1658,4 млрд грн зовнішніх запозичень. Наразі частина зовнішніх запозичень ще не підтверджена міжнародними партнерами, що потребує подальшої роботи.

Цей проект бюджету відображає комплексний підхід до забезпечення оборонних потреб, соціального захисту та підтримки економічного розвитку України у 2025 році.

Юлія Ревака
Юлія Ревака
Редактор | Понад 10 років досвіду в гуманітарній сфері. З 2022 року працювала редактором на сайті ТочкаФан. З червня 2024 - редактор HMH.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Нове на сайті

Більше по темі