HEADS

Цифровізація охорони здоров’я: Віктор Ляшко анонсував нововведення на саміті eHealth

Доступна, якісна і безоплатна медицина – таку мету окреслив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко на саміті eHealth 2024. Також він анонсував ключові проєкти на найближчі 3-6 місяців.

Електронні рішення

Серед нововведень – електронні рішення для обліку обігу медичного канабісу в Україні. Мета – зробити ліки максимально доступними для пацієнтів та зняти стигму щодо медичного канабісу.

Другий блок – електронне призначення допоміжних засобів реабілітації. Також міністр анонсував електронні медичні записи стаціонару. “Ми запускаємо електронні записи стаціонарної медичної допомоги команди лікування. Для того, щоб декілька спеціалістів могли одночасно вести записи, а не бігати від одного до іншого. Це дозволяє збирати інформацію в одному місці і правильно визначати подальшу лікарську тактику”, – зазначив Віктор Ляшко.

Наступний крок – електронні медичні висновки для процесів усиновлення. Віктор Ляшко розповів, що нововведення має на меті усунути бюрократію, яка затягувала процес повернення дитини до родини. Це рішення дозволить автоматично формувати медичний висновок, який необхідний для рішення про усиновлення. Також електронні медичні висновки будуть доступні для отримання водійського посвідчення.

Протезування

Наступний блок рішень стосується лікарських засобів і передбачає насамперед нові модулі системи eStock. Також планують увести електронну чергу на ендопротезування. “Ми поспілкувалися з ветеранською спільнотою і з’ясували, що із цим є проблеми. Наприклад, не замовляли ту кількість протезів, яка потрібна, не було прозорої черги, люди не розуміли, хто може отримати протез безкоштовно. Ми зробили закупівлю, яка закриватиме потребу на найближчі три роки. Тепер електронна черга дасть змогу кожній людині розуміти, коли саме вона зможе отримати послугу”, – розповів Віктор Ляшко.

Читайте також: Почав діяти закон про легалізацію медичного канабісу: що далі

Особистий кабінет пацієнта

Важливою подією у сфері цифрового здоровʼя, яка очікує українців цьогоріч, є запуск особистого кабінету пацієнта. На першому етапі всі користувачі кабінету зможуть переглянути декларацію про вибір лікаря, а також за потреби знайти нового спеціаліста. Крім того, можна буде в разі необхідності змінити свої персональні дані (до прикладу, прізвище після одруження чи номер телефону).

Міністр подякував усім партнерам за підтримку цифрових реформ: “Цифровізація – це найперше про спрощення процедур для пацієнтів. Але водночас це значний крок до більшої прозорості, відповідальності та доступності медичної допомоги загалом. Україна впевнено демонструє, що навіть в умовах війни готова впроваджувати нові технології для розвитку медичної системи”.

Читайте також: Закриття лікарень: як оптимізація медзакладів вплине на пацієнтів?
Марта Синовіцька
Марта Синовіцька
Журналістка | Навчалася в КНУ ім. Тараса Шевченка, ІФ, спеціальність "Літературно-мистецька аналітика". У журналістиці з 2020 року. Починала редактором управлінських видань МЦФЕР-Україна. Згодом працювала редактором Департаменту інформації УГКЦ. З липня 2024 року - журналістка Humanitarian Media Hub.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here