HEADS

Україна щороку втрачає 11,2 мільярда доларів через заміновані території

За оцінками Tony Blair Institute, Чернігівська, Сумська, Миколаївська та Харківська області втратили понад 20% регіонального ВВП через заміновані території. Місцева влада в Україні недоотримує більше 1,1 мільярда доларів місцевих податків через ці проблеми. Повідомляє Мінекономіки.

Читайте також: Google презентував новий розділ проєкту “Україна поруч”

Заходи уряду для розмінування

Під час обговорення з філантропом Говардом Баффетом, Перший віце-прем’єр-міністр України та Міністр економіки Юлія Свириденко зазначила, що для прискорення процесу розмінування уряд запровадив програму компенсацій для фермерів, які планують очищати сільськогосподарські ділянки.

“Зараз в системі Prozorro оголошено 10 аукціонів на закупівлю послуг з розмінування земель сільськогосподарського призначення. Загальна площа земель, які планується розмінувати, перевищує 3 700 гектарів. Ми очікуємо, що у найближчі два тижні аукціони успішно завершаться і будуть підписані перші договори з операторами протимінної діяльності,” — сказала Юлія Свириденко.

Фінансова оцінка розмінування

Tony Blair Institute також відзначає, що за оцінкою Світового банку для повного розмінування території України знадобиться близько 35 мільярдів доларів. Відповідно до звіту, Україна могла б компенсувати ці витрати менше ніж за три з половиною роки після повного очищення земель.

Ці дані підкреслюють важливість і терміновість ефективного розмінування для економічного відновлення України та відновлення нормального життєвого рівня в постраждалих регіонах.

Згідно з дослідженням Tony Blair Institute, щорічні витрати України на ліквідацію наслідків мін та інших вибухонебезпечних предметів становлять 11,2 мільярда доларів. Це еквівалентно 5,6% ВВП України у 2021 році. Найбільші втрати спричинені скороченням експорту агропродукції та зменшенням надходжень місцевих податків.

Юлія Ревака
Юлія Ревака
Редактор | Понад 10 років досвіду в гуманітарній сфері. З 2022 року працювала редактором на сайті ТочкаФан. З червня 2024 - редактор HMH.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Нове на сайті

Більше по темі