HEADS

ВООЗ та партнери надали Україні 23 автомобілі швидкої допомоги для підвищення медичних послуг під час війни

Центри екстреної медичної допомоги та медицини катастроф України отримали важливу фінансову та матеріальну підтримку від Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та уряду Німеччини. У рамках цієї ініціативи Україні передано 23 автомобілі швидкої допомоги, які значно покращать забезпечення невідкладної медичної допомоги під час війни.

Читайте також: Безкоштовне харчування для школярів: нова ініціатива Міністерства освіти і науки України та ВПП ООН 

В чому унікальність наданих автомобілей?

Автомобілі швидкої допомоги були спроєктовані як мобільні відділення інтенсивної терапії, що дозволяє надавати необхідну медичну допомогу пацієнтам, які потребують підтримки життя під час транспортування до лікарень і між ними. Ці автомобілі оснащені дефібриляторами-моніторами, апаратами штучної вентиляції легенів, обладнанням для подачі медичного кисню, інфузійними насосами, апаратами ЕКГ, ношами та травматологічним обладнанням, що дозволяє транспортувати важкопоранених пацієнтів у безпечних умовах.

“Сьогодні ми передаємо Україні додаткові транспортні засоби для покращення своєчасності та якості медичних послуг, що надаються пацієнтам під час війни, а також для зміцнення спроможності системи охорони здоров’я у реагуванні на виклики, пов’язані з війною,” — зазначив доктор Ганс Анрі П. Клюге, директор Європейського регіонального бюро ВООЗ.

“ВООЗ підтримує Україну у забезпеченні безперервності надання та доступності медичних послуг в умовах війни. Разом з партнерами ми передаємо автомобілі швидкої допомоги типу С, щоб забезпечити доступ до необхідної та життєво важливої медичної допомоги для українських пацієнтів під час транспортування до лікарень,” — додав доктор Ярно Хабіхт, Представник ВООЗ в Україні.

У які регіони буде передано нові автомобілі швидкої допомоги?

Автомобілі вже розподілені між регіональними Центрами екстреної медичної допомоги та медицини катастроф в таких областях, як Запорізька, Донецька, Харківська, Дніпропетровська, Одеська, Сумська та інші.

“В умовах постійних обстрілів та цілеспрямованих атак на медичну інфраструктуру з боку Росії, ми робимо все можливе, щоб забезпечити медичну допомогу нашим пацієнтам. Ефективна і якісна робота служб екстреної медичної допомоги відіграє в цьому надзвичайно важливу роль. Тому я щиро вдячний усім партнерам, які підтримують роботу нашої «екстренки», особливо у питанні оновлення автопарку,” — зазначив Віктор Ляшко, міністр охорони здоров’я України. За його словами, наразі знищено, пошкоджено або втрачено майже 600 автомобілів швидкої допомоги, і ця цифра постійно зростає.

Нагадаємо, з 24 лютого 2022 року ВООЗ та її партнери передали Міністерству охорони здоров’я 137 автомобілів невідкладної допомоги. Ця доставка стала можливою завдяки фінансуванню USAID та уряду Німеччини.

“Сполучені Штати залишаються відданими підтримці народу України. USAID продовжуватиме надавати значну підтримку системі охорони здоров’я та іншим службам, що рятують життя. Ці автомобілі швидкої допомоги є лише одним із прикладів широкого спектра медичної допомоги, яку ми та наші партнери, такі як ВООЗ, надаємо українському народу,” — сказала Джулі Кьонен, директорка Місії USAID в Україні.

“Німеччина давно підтримує Україну і є другим найбільшим двостороннім донором після США. Окрім підтримки відновлення, ми також акцентуємо увагу на передачі знань через програми партнерства з німецькими лікарнями, що створюють важливу мережу для розвитку та реформування системи охорони здоров’я України,” — зазначив Маркус Колль, Керівник відділу співробітництва Посольства Німеччини.

Нагадаємо, нещодавно МОЗ отримало автомобілі швидкої медичної допомоги від британського фонду. Загалом з початку повномасштабної війни Україна отримала 1237 транспортних засобів у рамках гуманітарної допомоги, з яких 73 є броньованими.

Юлія Ревака
Юлія Ревака
Редактор | Понад 10 років досвіду в гуманітарній сфері. З 2022 року працювала редактором на сайті ТочкаФан. З червня 2024 - редактор HMH.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Нове на сайті

Більше по темі